Belgian ASAF: Trophée du Printemps

Belgian ASAF Karting Series 2015

Belgian ASAF Karting Series 2015

Persbericht:

Bevestigingen en verrassingen

De eerste wedstrijden van de Belgian ASAF Karting Series die zondag werden gehouden op de piste van de Karting des Fagnes stelden zeker niet teleur! Ondanks de matige weersomstandigheden leverden de 119 ingeschreven rijders enkele zeer mooie races af… die soms verbazingwekkende resultaten opleverden! Op zondagavond waren het niet altijd de favorieten van de diverse kampioenschappen die het laatst lachten. Dat is nu de veelbesproken onzekerheid van de sport…

De ochtendlijke regen liet beetje bij beetje wat plaats voor bescheiden opklaringen tijdens deze eerste manche van de Belgian ASAF Karting Series op Mariembourg. De 119 rijders die present gaven voor deze seizoensopener konden dus spelen met veranderende omstandigheden op de baan gedurende het verloop van de dag. In de meeste categorieën moest men zich aanpassen aan de nieuwe CIK-FIA voorbumpers die dienst doen als “anti-crash” apparaat. Die worden nu gebruikt in de meeste grote internationale competities. Nog even vermelden dat deze spoilers zakken van zodra er een contact is en dan tegen de grond gaan slepen. Een aanzienlijk nadeel waardoor het dus onmogelijk wordt voor de rijders om anderen te “duwen”, een praktijk die in het verleden maar al te vaak werd toegepast. Nu loopt men het risico om beboet te worden als de spoiler van de kart valt. Diegenen die een straf opliepen waren niet altijd erg tevreden maar we stelden ook vast dat aanrijdingen zeer schaars waren en de gevechten op de piste sportiever dan ooit verliepen. Het doel werd dus wel degelijk bereikt!

X30 Senior: Potty op de afspraak, Battryn uitstekend

Met 30 ingeschreven rijders en een veld van hoog niveau, beloofde de categorie X30 Senior (vanaf 15 jaar) zeer explosief te worden. Maxime Drion behaalde de beste tijd in de trainingen maar zag alle hoop op een goed resultaat vervagen toen na een aantal tikjes zijn CIK-FIA-bumper zakte. Op een lichtjes vochtige piste was Mechelaar Marnik Battryn de sensatie van de eerste manche. Hij liep in op kampioenschapsfavorieten en kon hun vervolgens voorbijgaan. Potty nam weerwraak in de tweede manche (deze keer op het droge) en Battryn bevestigde zijn eerdere prestatie met een tweede plaats. Nu beide rijders met gelijke punten stonden, moest de knoop worden doorgehakt met de beste tijd van de trainingen en daar ging het voordeel naar Maxime. In hun kielzog zagen we een Matteo Raspatelli, terug van weggeweest met een mooie dubbele derde plaats, die het podium vervolledigde. Achter hem volgden Lennert Van Bogaert en de Est Sten Dorian Piirimagi. William Godefroid haalde een tweede tijd in de trainingen maar moest dan zijn beslissing betreuren om met regenbanden te starten in de eerste manche. Hij haalde toch nog de zesde positie voor de heroptredende Benoit Philips, de Fransen Corentin Collignon en Clément Riquet, en Thomas Vansteenberghe. Buiten Maxime Drion, was de andere verliezer van de dag Anthony Lambert. De regerende kampioen in de X30 Junior kon zijn 4de tijd uit de trainingen niet verzilveren door diverse aanrijdingen.

X30 Junior: Léo Bernard sensationeel

Vorig jaar zagen we in de categorie X30 Cadet welke snelheid deze rijder bezat, maar toch stond Léo Bernard niet genoteerd als één van de favorieten in de X30 Junior (13-16 jaar). Tegenover meer ervaren concurrenten lukte de overgang naar de hogere klas echter zeer goed aan deze jongeman uit Presles nabij Charleroi. Hij domineerde de beide manches van start tot finish. Tijdens de eerste manche, op een nog vochtige piste, kon poleman Kenny Roosens maar net weerstaan aan de aanval van Raphael Baertsoen om zo de tweede plaats op te eisen. In de tweede manche was het Ugo de Wilde die aansloot in het kielzog van Léo Bernard. Hij verwees zo de favoriet Kenny Roosens naar de 3de plaats. Maar bij het samentellen van de resultaten van de beide races was het wel degelijk Kenny Roosens die de zilveren plak binnenhaalde voor Ugo de Wilde, Raphaël Baertsoen en Anthony Moonen. Achter de Fransman Xavier Dias plaatste Martin Hébette zich op de 7de positie voor de Fransman Julien Sanson, Louis Cipriani en Ries Viverette.

X30 Cadet: Manguette, Goldstein en Potty zij aan zij

Zij die zich aan een strijd op het scherpst van de snede verwachtten in de X30 Cadet (11-13 jaar) bleven zeker niet op hun honger zitten! Antoine Potty schreef de pole position op zijn naam maar verloor alle hoop op een goede klassering nadat een contact in de eerste manche de CIK-FIA-bumper deed zakken. Zijn concurrenten lieten zich het geschenk wel gevallen en het was in de sprint dat Keziah Manguette het voor 75/1000ste haalde van Elie Goldstein. Maar Antoine Potty nam een schitterende revanche in de tweede manche waarbij hij van zijn 9de startplaats op de grid naar voren stormde om in extremis de winst voor de neuzen van Keziah Manguette et Elie Goldstein weg te kapen. Het drietal overschreed de lijn gegroepeerd binnen de 231 duizendste! Bij het samentellen van de beide manches was het Keziah Manguette die het haalde voor Elie Goldstein en Antoine Potty. Achter hen zagen we de drie beste “rookies” (afkomstig uit de categorie Mini) stranden aan de voet van het podium met Valon Janssen, Arthur Ronvaux en Sasha Knaepen. De top 10 werd volledig gemaakt door Aurélien Dasseleer, Sébastien Degrande, Tom Poty en Axel Van Laer.

Mini: Maton en Sinty tegenover elkaar

De grote favoriet van de categorie Mini (8-11 jaar) na zijn 3de eindplaats verleden seizoen was Johan Sinty. Hij loste de verwachtingen in door de eerste race in de regen te domineren. Maar hoewel iedereen dacht dat hij enkele uren later de stunt zou herhalen op droge baan, kreeg hij zware tegenstand van een opgekomen Noah Maton in goeden doen. Omdat hij zijn plaats iets te “gespierd” verdedigde liep Johan tegen een bestraffing en moest hij de overwinning in deze tweede manche (en ook bij de samengetelde einduitslag…) laten aan zijn jeugdige rivaal. Achter dit duo schonk Darek Egyed zichzelf het eerste podium uit zijn carrière voor Loris Randazzo, Behhan Danhier en Alessandro Tudisca. Het was maar logisch dat de debutanten in deze categorie achter de meer ervaren rijders kwamen, met in volgorde Lorens Lecertua, Zakaria Azzaoui, Victor Louis, Olivan Fayt en Kimmy Abraham.

X30 Master: Duchateau en Lecarpentier zetten de Belgen schaakmat

De Fransen Nicolas Duchateau en Wilfried Lecarpentier waren gekomen om hun eigen internationale seizoen voor te bereiden binnen het kader van een “goed georganiseerde race van hoog niveau”. En ze waren niet gekomen om te figureren! De eerstgenoemde (twee jaar geleden winnaar van de Challenge X30 Europa) eiste zeer autoritair de winst op in de eerste manche terwijl de achtvoudige winnaar van de 24 Uren van Le Mans Karting zwaar moest inboeten omwille van gezakte CIK-FIA-bumper. Maar Wilfried kreeg vervolgens zijn revanche na een epische inhaalrace die hem van de 14de positie uit de winst zag pakken! Hij werd vijfde geklasseerd na de gecumuleerde resultaten maar deed zijn reputatie alle eer aan… De beste Belgen tenslotte werden Gilles Smits en Julien De Bolle, die beiden op de lager gelegen podiumtredes mochten voor titelhouder Pierre-Yves Corthals. Met drie rijders, slechts gescheiden door één punt, kondigt de titelstrijd zich zeer open aan. Vooral dan omdat de vicekampioen Luc Lefevre de schade kon beperken na een moeizaam begin van de dag door zich als 6de te klasseren voor Jérémy Chiliade, Adrien Devert, Alexandre Blavier en Luca Blasi.

X30 Shifter: Cypers eerste leider

De kampioen in de X30 Shifter (karts met versnellingsbak en monotype motor) uit 2013, Thomas Cypers, kende een moeilijk seizoen 2014. De Luikenaar toonde zich opnieuw van zijn beste kant door de pole te halen en door te winnen in de eerste manche. In de tweede wedstrijd moest Thomas toch zijn meerdere erkennen in Jentsen Adriaenssens, en kon de Antwerpenaar beslag leggen op de tweede plaats in het dagklassement. Rémi Theunissen was goed mee gedurende de gehele dag en bevestigde het feit dat men dit seizoen met hem rekening zal moeten houden, door het behalen van de voorlopige derde positie in het kampioenschap. Alle specialisten van karts met versnellingsbakken zagen het opgemerkte debuut van Olivier Palmaers. Die reed in de tijden van de besten maar verloor veel terrein tijdens elke start. Vermelden we nog de mooie 5de plaats van een andere debutant, de jonge Youri Haumont. De top 10 werd vol gemaakt door Aymeric Hallot, Corentin Grégoire, Frédéric Op de Beeck, Kevin Delcroix en Christophe Henderix.

EERP 250: winnende terugkeer van Schmidt

“Ik miste de karting te veel en ik ben meer dan gelukkig dat ik ben teruggekeerd.” Hij schreef de pole position op zijn naam en won de beide races van de Challenge EERP 250. Steve Schmidt liep zijn terugkeer dus niet mis! De kampioen van 2011 en 2012 ging beide keren voor aan Michel Hallot. Iets verder terug zagen we Julien Terwagne, de kampioen van 2014. Steve Clément en Mehdy Rossignol verschenen in de top 5, ten nadele van Jean-Pierre Clément, Eric Meiresonne, Cédric Mathelin en Anthony Hallot.

KZ ASAF: een goede training voor Vindice

Loïc Vindice kwam uit Zwitserland om zijn eigen nationale kampioenschap voor te bereiden in de categorie KZ ASAF (karts met versnellingsbak en vrije motorkeuze). De categorie beperkte zich tot slechts twee rijders. Ondanks koppelingsproblemen in de tweede manche eindigde dus Patrick Bongartz achter de jonge Zwitser.

Promokart: de afwezigen hadden ongelijk

“De afwezigen hadden ongelijk”. Deze uitspraak liet Eric Laurent zich ontvallen tijdens de podiumceremonie van de klasse Promokart. Vreemd genoeg stonden er slechts drie rijders aan de start van deze categorie, de “Arrive & Drive” formule die toelaat om in een officiële competitie te rijden aan sterk gereduceerde prijzen. Het was dus Eric Laurent die beide races won voor Marc Vandeloise, de auteur van de pole position die zich moest troosten met de overwinning in de categorie van de rijders lichter dan 70 kg. Michael Deprez was snel op vochtige piste maar beging ook veel fouten. Hij vervolledigde het “algemene” podium.

De volgende wedstrijd: Trophée des Vacances (‘Vakantietrofee’) in Douvrin (F) op 28 juni.

Resultaten:

X30 Senior : 1. M. Potty (36+40=76) ; 2. M. Battryn (40+36 =76) ; 3. M. Raspatelli (33+33=66) ; 4. L. Van Bogaert (30+29=59) ; 5. S. Piirimagi (31+27=58) ; 6. W. Godefroid (27+30=57) ; 7. B. Philips (29+28=57) ; 8. C. Collignon (25+31=56) ; 9. C. Riquet (28+25=53) ; 10. Th. Vansteenberghe (23+23=46) ; enz. (30 geklasseerd)

X30 Junior : 1. L. Bernard (40+40=80) ; 2. K. Roosens (36+33=69) ; 3. U. de Wilde (31+36=67) ; 4. R. Baertsoen (33+28=61) ; 5. A. Moonen (30+30=60) ; 6. X. Dias (29+29=58) ; 7. M. Hébette (23+31=54) ; 8. J. Sanson (28+25=53) ; 9. L. Cipriani (25+27=52) ; 10. R. Viverette (26+23=49) ; enz. (21 geklasseerd)

X30 Cadet : 1. K. Manguette (40+36=76) ; 2. E. Goldstein (36+33=69) ; 3. A. Potty (26+40=66) ; 4. V. Janssen (33+31=64) ; 5. A. Ronvaux (31+29=60) ; 6. S. Knaepen (30+30=60) ; 7. A. Dasseleer (29+26=55) ; 8. S. Degrande (27+25=52) ; 9. T. Poty (28+24=52) ; 10. A. Van Laer (25+27=52) ; enz. (12 geklasseerd)

Mini : 1. N. Maton (36+40=76) ; 2. J. Sinty (40+28=68) ; 3. D. Egyed (31+36=67) ; 4. L. Randazzo (33+33=66) ; 5. B. Danhier (30+30=60) ; 6. A. Tudisca (28+29=57) ; 7. L. Lecertua (25+31=56) ; 8. Z. Azzaoui (27+27=54) ; 9. V. Louis (29+24=53) ; 10. O. Fayt (26+25=51) ; enz. (11 geklasseerd)

X30 Shifter : 1. Th. Cypers (40+36=76) ; 2. J. Adriaenssens (33+40=73) ; 3. R. Theunissen (36+33=69) ; 4. O. Palmaers (30+31=61) ; 5. Y. Haumont (28+29=57) ; 6. A. Hallot (29+28=57) ; 7. C. Grégoire (25+30=55) ; 8. Fr. Op de Beeck (31+22=53) ; 9. K. Delcroix (26+27=53) ; 10. Chr. Henderix (27+24=51) ; enz. (13 geklasseerd)

X30 Master : 1. N. Duchateau (40+36=76) ; 2. G. Smits (36+28=64) ; 3. J. De Bolle (31+33=64) ; 4. P.-Y. Corthals (33+30=63) ; 5. W. Lecarpentier (21+40=61) ; 6. L. Lefevre (29+31=60) ; 7. J. Chiliade (30+29=59) ; 8. A. Devert (26+27=53) ; 9. A. Blavier (27+24=51) ; 10. L. Blasi (23+26=49) ; enz. (17 geklasseerd)

EERP 250 : 1. St. Schmidt (40+40=80) ; 2. M. Hallot (36+36=72) ; 3. J. Terwagne (33+29=62) ; 4. St. Clément (30+31=61) ; 5. M. Rossignol (29+30=59) ; 6. J.-P. Clément (26+33=59) ; 7. E. Meiresonne (27+28=55) ; 8. C. Mathelin (31+0=31) ; 9. A. Hallot (28+0=28)

KZ ASAF : 1. L. Vindice (40+40=80) ; 2. P. Bongartz (36+36=72)

Promokart >70 : 1. E. Laurent (40+40=80) ; 2. M. Deprez (36+36=72)

Promokart <70 : 1. M. Vandeloise (40+40=80) *UPDATE*
Video-impressie:

CyCo

1985, Aalter, BE

You may also like...

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.