PIKC 2015

PIKC logo

PIKC logo

Afgelopen weekend werd in Polen het PIKC (Polish Indoor Karting Championship) 2015 verreden. De Poolse KWC-qualifier is voor velen qua bezetting de sterkste qualifier. De organisatie doet dan ook extreem z’n best om niet enkel de Poolse top er te krijgen, maar ook een heleboel toppers uit het buitenland. Daar slaagden ze ook dit jaar in!

Plaats van het gebeuren; Silver Hotel & Gokart Center (Szczecin, Polen).

De eerste piloten kwamen reeds op woensdag toe om de nodige trainingsmeters af te malen. Op vrijdag vonden de officiële trainingen plaats, en die waren zo goed als volledig volzet.

Er waren aparte races voor de junioren, terwijl alle andere klasses (seniors, masters, women) wel samen reden, en er dus met subklassementen gewerkt werd.
Een aparte prijs voor de beste Poolse piloot zorgde ook nog voor een wedstrijd binnen de wedstrijd.

De 100 beschikbare plaatsen in de algemene klasse waren snel uitverkocht. Uiteindelijk waren er 2 last-minute afzeggingen waardoor er 98 piloten aan de start stonden op zaterdag.

De races waren op het scherpst van de snee, en vooral de aanwezige niet-Polen lieten zich vooraan opmerken. De jury/organisatie was ongemeen streng, en er vielen heel wat penalties – wat voor sommige piloten jammer genoeg niet altijd even duidelijk was.

PIKC 2015 - piloten finale

PIKC 2015 – piloten finale

Na 5 races konden de beste 36 piloten opgedeeld worden in 3 halve finales van 12 piloten, waarna enkel de 10 snelste mochten aantreden in de finale.

De Belg Mathias Grooten leek het hele weekend de snelste te zijn, en hij pakte ook de pole-position voor de finale, voor de Duitser Sebastian Papke, de Belg Matts Breckpot en de Nederlander Ruben Boutens.
Vooraf werd door velen voorspeld dat dit de hoofdrolspelers in het kampioenschap zouden worden, en niets bleek minder waar.

Al in het begin van de finale was er een discutabel inhaalmanoeuvre waarbij Grooten vast kwam te staan (en daarmee z’n kampioenschap in rook zag opgaan). Papke nam de leiding over, terwijl Boutens ook nog voorbij Breckpot ging.

Het kwam uiteindelijk op halve puntjes aan, en het was de Nederlander Ruben Boutens die uiteindelijk de hoofdprijs mee naar huis kreeg, met het minimale verschil van een half puntje.
Boutens kan hiermee verder breien aan z’n succesjaar, na eerder al de titel te hebben gegrepen in het Brits kampioenschap (BRKC) en zo ook in het Nederlands kampioenschap (DOK). In het Belgisch kampioenschap (BIKC) moest hij nog genoegen nemen met een derde plaats.

Papke finishte op de tweede plaats, met Breckpot enkele puntjes verder op een derde plaats. Beide heren wisten in het verleden trouwens al hoofdprijzen te winnen op dit Poolse circuit.
Grooten z’n dramatische finale kostte hem heel wat, maar hij sprokkelde toch nog net genoeg punten om op een vierde plaats te eindigen, en bleef zo nog de eerste Pool Mikołaj Marczyk voor.

PIKC 2015 - podium

PIKC 2015 – podium

P1. Ruben Boutens
P2. Sebastian Papke
P3. Matts Breckpot
P4. Mathias Grooten
P5. Mikołaj Marczyk

Bij de junioren was het het hele weekend duidelijk een ‘two-horse-race‘ tussen de Belg Giovanni Baccellieri (won het BIKC bij zowel de senioren als de junioren) en de Nederlander Rico Haarbosch die overtuigend de juniorenklasse van het DOK won in z’n thuisland.

Uiteindelijk was het Rico Haarbosch die aan het langste eind trok, en de titel wist binnen te halen voor Giovanni Baccillieri (de winnaar van vorig jaar). De Nederlander leek het hele weekend de snelste van de twee wanneer er op 70 kg gereden werd (in de juniorenklasse moest was 70 kg voldoende, tov. de 90 kg in de algemene klasse), terwijl de Belg ook met een deel pech diende af te rekenen.
Voor de derde plaats was het spannend tussen twee Polen. Uiteindelijk wist Rafał Porada af te rekenen met z’n concurrentie, het 15-jarige meisje Kasia Brem, nadat zij in de laatste belangrijke races ook een cruciale fout maakte tijdens een pitstop. Nederlander Danny van Domburgh ging met de 5e plaats lopen.

P1. Rico Haarbosch
P2. Giovanni Baccillieri
P3. Rafał Porada
P4. Kasia Brem
P5. Danny Van Domburgh

PIKC - succesvolle deelnemers

PIKC – succesvolle deelnemers

Succesvol weekend voor de niet-Polen, en vooral dan voor de Nederlanders dus!
Er waren bovendien medailles voor de podia van alle races, en daarvan ging slechts een minderheid naar de Polen.

PIKC 2015 - winnaars; Rico Haarbosch & Ruben Boutens

PIKC 2015 – winnaars; Rico Haarbosch & Ruben Boutens

Meer info en verslagen van piloten vind je ook terug op ons forum.

De volledige uitslag van alle klasses vind je hier terug:
PIKC 2015 results

CyCo

1985, Aalter, BE

You may also like...

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.