12u van Middelburg (NL)

IKM - logo

IKM – logo

Afgelopen weekend hield Indoor Karting Middelburg (Karting Zeeland) opnieuw hun jaarlijkse endurance; een 12 uren race.

Net zoals vorig jaar valt deze race echter in hetzelfde weekend als de 24u van FKI, één van de belangrijkste races in België.
Dit zorgt natuurlijk bij vele Nederlandse en Belgische toppiloten voor een dilemma, welk van de twee…

De toppers die kozen voor de race in Middelburg leken daar ook vooraan te eindigen.

Podium:
P1. Haarbosch (Rico Haarbosch & Lorenzo Stolk)
P2. Klaver4 (Patrick Bakker, Werner Idzerda, Wouter Verbaarschot)
P3. Snap on (Selina Balneger, Joris Sturm, Annelien Boutens)

12u IKM 2015 - podium

12u IKM 2015 – podium

Proficiat aan het podium!

Het raceverslag, van IKM zelf:

Op zaterdag 25 april 2015 werd bij Indoor Karting Middelburg een 12 uur durende endurance race gereden. De slijtageslag begon ’s morgens om 10:00 uur en eindigde om 22:00 uur in de avond.
In totaal streden 7 snelle Nederlandse teams om het eremetaal en er was van tevoren niet echt te voorspellen wie het winnende team zou gaan worden. Wel beloofde het een zeer spannende race te worden. Het niveau van een aantal teams is hoog wat al bleek tijdens de kwalificatie.
Op vrijdagavond 24 april j.l. werkte de wedstrijdleiding van Indoor Karting Middelburg met een kwalificatie van 2 x 15 minuten waarin 2 verschillende rijders uit het team een zo snel mogelijke tijd diende te klokken. Het gemiddelde van beide snelste tijden bepaalde vanaf welke positie het team de dag erop zou starten. Het team Klaver 4 behaalde tijdens deze spannende kwalificatie de Pole Position. De gemiddelde tijden lagen op enkele honderdsten van elkaar verwijderd.
Tijdens de race diende er om het uur een rijders/kartwissel gepleegd te worden. Dit gedurende de pit window van 15 minuten. Ieder team diende in deze periode 1 maal binnen te komen. Het team met het meest aantal gereden ronden in de slijtageslag van 12 uur is uiteraard het winnende team.
Voor het eerst in de geschiedenis van de “12 uurs van Middelburg” konden de teams gebruik maken van een tweetal Short-Cuts. Wanneer een team wat moeite zou hebben met het inhalen van een team dat voor ze ligt, kon zo’n Short-Cut ingezet worden. Hiermee sneden zij een gedeelte van de baan af en konden hiermee tactisch gezien een positieve slag slaan.
Vanaf de start van de race bleek dat er een drietal teams waren die de toon zouden gaan zetten. De zeer snelle, constante rondetijden en het sterkte teammanagement vanaf de zijkant maakte dat deze 3 teams na een aantal uur racen al een voorsprong namen op de overige deelnemers. Haarbosch Racing, Klaver 4 en Snap On Racing waren deze teams en gingen de strijd volledig met elkaar aan.
Na ongeveer 5 uur racen moest Snap On Racing afhaken waardoor al snel bleek dat de teams Haarbosch Racing en Klaver 4 de eerste twee plaatsen op het podium zouden gaan uitmaken. Het was dan ook continu stuivertje wisselen tussen deze teams. Het ene team wist een gaatje van zo’n 20 seconden op te bouwen, terwijl het andere team dat in het volgende uur weer wist dicht te rijden. Op plaats 3 wist het team Snap On Racing de voorsprong t.o.v. de overige teams nog wel op te bouwen, maar liep niet in op de 2 koplopers.
Een spannend laatste uur zou aanbreken. De laatste rijders van ieder team moesten het gaan uitvechten. Met een luttel aantal seconden voorsprong voor Klaver 4 op Haarbosch Racing werden de laatste rijderswissels gepleegd. Haarbosch Racing reed zo’n 3 tiende van een seconde op een ronde naar Klaver 4 toe en haalde het team middels een mooie inhaalactie in. De laatste rijder van Klaver 4 moest in dit geval zijn meerdere erkennen in de laatste rijder van Haarbosch Racing en kon niet aanhaken.
Met maar een paar seconden voorsprong behaalde Haarbosch Racing een mooie overwinning, voor het snelle team Klaver 4.
Op plaats 3 eindigde het team Snap On Racing met 2 ronden achterstand op de nummer 1 en 2.

Volgens wat we hoorden zou de 12u van IKM niet meer samenvallen met de 24u van FKI, wat hoogstwaarschijnlijk bij beide races voor een extra sterk deelnemersveld zal gaan zorgen. Benieuwd!

CyCo

1985, Aalter, BE

You may also like...

2 Responses

  1. Joop says:

    Zal volgende jaar zeker niet meer samen vallen.

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.