Een bewogen einde seizoenshelft in Douvrin

Belgian ASAF Karting Series 2015

Belgian ASAF Karting Series 2015

Persbericht:

De Belgian ASAF Karting Series beleefde op het circuit van Douvrin de tweede van zijn drie afspraken in 2015. In het noorden van Frankrijk ontbrak het niet aan verrassende ontwikkelingen tijdens de Trophée des Vacances. Geen enkele winnaar van de Trophée du Printemps kon zijn succes van Mariembourg herhalen. Dat betekent dat voor de seizoensfinale in Mariembourg, voorzien op 25 oktober tijdens de traditionele Challenge La Victoire, de posities in de diverse kampioenschappen weer dichter bij elkaar komen te liggen.

Het was al lang geleden dat het kampioenschap dat wordt ingericht door de ASAF, l’Association Sportive Automobile Francophone, nog een bezoek had gebracht aan de kartingpiste van Douvrin. Dit circuit wisselt aan elkaar sluitende snelle bochten af met enkele technische gedeeltes en het vormde voor veel van de 87 ingeschreven rijders een nieuw speelterrein. Onder een alomtegenwoordige zonneschijn stonden er wedstrijden in zeven categorieën op het menu van deze Trophée des Vacances. Die brachten ons soms een heel andere hiërarchie dan dewelke we konden zien in de seizoensopener op Mariembourg.

X30 Senior: Raspatelli opnieuw aan de winst

Geruime tijd afwezig op de circuits, herbegon Matteo Raspatelli vanaf het begin van dit seizoen opnieuw met de competitie. Na een bemoedigende derde plaats in Trophée du Printemps, toonde hij in Douvrin dat hij nog niets van zijn talent heeft verloren. De jongeman uit Sambreville domineerde inderdaad de categorie X30 Senior en toonde zich de snelste in de kwalificatieritten en in de beide races die op het programma stonden. Maxime Potty kwam van Frankrijk en deelde de leidersplaats maar hij leek hier nooit bij machte om op de overwinning aanspraak te kunnen maken tijdens de tweede race, nadat hij in de eerste race op een 2de positie was geëindigd. Een defecte uitlaat zorgde ervoor dat de rijder uit Hamoir moest opgeven… De Fransman Corentin Collignon profiteerde daarvan om op de tweede plaats post te vatten in deze tweede manche. In de gecombineerde uitslag ging hij voor aan Marnik Battryn, die minder goed presteerde dan tijdens het openingsweekend, maar die de schade wel beperkte.
Achter William Godefroid, wiens regelmaat en snelheid werden beloond met een plaats aan de voet van het podium, schonk Dimitri Thriskos zichzelf een onverhoopte 5de positie, nadat hij zich had moeten tevreden stellen met een 14de plek tijdens de kwalificaties. Zijn inhaalkoers tijdens de eerste manche blijft één van de mooiste wapenfeiten van deze wedstrijddag.
In het kampioenschap gaat Matteo Raspatelli nu aan de leiding voor Marnik Battryn. Maar, wetende dat het slechtste resultaat aan het einde van het seizoen mag worden geschrapt, kan ook Maxime Potty (momenteel derde) nog de titel opeisen tijdens de Challenge La Victoire.

X30 Junior: de Wilde neemt de leiding

Een pole position en twee races eenzaam aan de kop. Ugo de Wilde liet niet veel spanning in de categorie X30 Junior (13-16 jaar). In tegenstelling tot de gangbare gewoonte bleven de races eerder kalm met Kenny Roosens, Ries Viverette en Léo Bernard, voorheen leider in het kampioenschap, die elk op hun beurt en in deze volgorde de ereplaatsen innamen. De top 5 in het dagklassement werd vervolledigd door Franck Chapard.
Inde voorlopige tussenstand van de Belgian ASAF Karting Series heeft Ugo de Wilde nu de leiding genomen maar Léo Bernard en Kenny Roosens liggen op respectievelijk 5 en 6 eenheden van hem. Het zal zeker de moeite lonen om even een ommetje te maken eind oktober voor de finale tijdens de Challenge La Victoire!

X30 Cadet: Goldstein wint, Manguette redt de meubelen

Op Mariembourg hadden drie jonge rijders de categorie X30 Cadet (11-13 jaar) gedomineerd. Op het circuit van Douvrin kon Antoine Potty zich helaas niet mengen in het debat. Hij werd tweemaal tot opgave gedwongen en de driestrijd werd dus een duel tussen Keziah Manguette, de allereerste leider in het kampioenschap, en Elie Goldstein. Keziah tekende met 42 duizendste voorsprong op zijn rivaal voor de pole positie, maar het was vervolgens Elie die, ondanks een gemiste start, de eerste race binnenhaalde na enkele mooie inhaalmaneuvers. De jonge Brusselaar reed daarna nog op zijn eentje naar de winst in de tweede manche en pakte daarmee de leiding in het kampioenschap, met één punt voorsprong op Keziah Manguette. Die laatste kon nog de schade beperken.
Valon Janssen werd derde in de eerste koers maar werd daarna geplaagd door een loszittende bumper. Het was dan Arthur Ronvaux, als laatste vertrokken na een incident in de eerste koers, die de punten voor de derde plaats pakte. Maar bij het samentellen van de twee manches kwam de kleinste trede van het podium voor het eerst toe aan Tom Poty (tweemaal vierde in de beide manches) voor Aurélien Dasseleer en Sasha Knaepen.

Mini: de eerste voor Tudisca, goede zaak voor Maton

Er gebeurde heel wat in de categorie Mini (8-11 jaar) op Douvrin! In de eerste race zag poleman Loris Randazzo zich ingehaald door Johan Sinty, nog voor de lichten waren gedoofd. Sinty kreeg een bestraffing van 10 seconden voor een valse start. Maar omdat Loris ook een tijdstraf kreeg van vijf seconden omdat hij onder geel had ingehaald, kwam de overwinning toe aan Alessandro Tudisca, de rijder die eigenlijk als derde over de finish kwam. De leider van het kampioenschap, Noah Maton nam de tweede plaats van deze eerste race voor een verbazingwekkende Victor Louis.
Bij het tweede treffen was er een aanrijding die van bij de aanvang van de race Loris Randazzo tot de opgave dwong. Na een mooie inhaalrace vanaf de 7de startpositie haalde Johan Sinty het in de sprint van Noah Maton en Alessandro Tudisca. Bij het samen tellen van de twee races kwam de overwinning toch nog toe aan Alessandro Tudisca voor Noah Maton, die zo zijn voorsprong in het kampioenschap verder uitbouwt op Johan Sinty, derde op het eindpodium van de dag. Zowel Victor Louis als Olivan Fayt toonden echte vooruitgang en verschenen voor de eerste keer in de top 5.

X30 Master: alles voor Corthals

Pierre-Yves Corthals was de auteur van de pole position en werd de gemakkelijke winnaar van de eerste race in de X30 Master (ouder dan 25 jaar of zwaarder dan 80 kg), maar moest daarna zijn best doen om Luc Lefevre voor te blijven in het tweede treffen. Na mooie inhaalmaneuvers op de beide koplopers, won de Luikenaar en hij neemt zo de leiding over in het kampioenschap dat hij vorig jaar al veroverde. Gilles Smits was omwille van familiale redenen afwezig en Julien De Bolle eindigde de dag op de kleinste trede van het podium, voor Jérémy Chiliade en Luca Blasi.

X30 Shifter: Palmaers wint, drie rijders op één punt afstand

Olivier Palmaers was dit jaar een debutant in de categorie X30 Shifter (karts met versnellingen), maar hij boekt wedstrijd na wedstrijd vooruitgang. Hij mocht al van het podium proeven tijdens de Trophée du Printemps, en de Luikenaar realiseerde de totaaloverwinning in Douvrin. Makkelijk winnaar in de eerste koers, miste hij compleet zijn start in de tweede en hij moest alle zeilen bijzetten om weer aan te sluiten. Na een gespierd en gedurfd inhaalmaneuver op Jentsen Adriaenssens, kon Olivier alsnog een tweede overwinning weg kapen. En de Antwerpenaar, die tweede werd in de eerste manche, moest zich deze keer tevreden stellen met de derde positie achter Thomas Cypers. Deze drie rijders zitten gegroepeerd binnen… één punt (!), en zij zullen de uitmaken wie de kroon van de Belgian ASAF Karting Series zal winnen tijdens de Challenge La Victoire op het einde van oktober. Achter dit trio lieten Corentin Grégoire en Youri Haumont beiden een mooie prestatie optekenen en ze verschenen in de top 5 van de dag.

EERP 250: pech voor Schmidt, Hallot wint

Steve Schmidt was de grote favoriet van de klasse EERP 250 maar kende ongelooflijke pech in Douvrin. De dubbele winnaar van de meeting in Mariembourg had zich al afgescheiden in de eerste manche toen hij door zijn mechaniek werd verraden. En aangezien het lot zich opnieuw tegen hem keerde tijdens het tweede treffen moet de ex-leider van het kampioenschap nu tellen op dame Fortuna als hij nog een derde kroon wil veroveren op het einde van het seizoen.
Als de kat van huis is dan dansen de muizen… in Noord-Frankrijk. Op eigen terrein pakte de Fransman Cédric Mathelin de eerste manche vooraleer vervolgens in de fout te gaan, wat hem terug sloeg naar een derde positie in de tweede race. Michel Hallot was tweede in de openingsmanche en won de tweede manche nadat hij weerstond aan de druk van zijn neef Anthony Hallot (niet aan de start van de eerste manche). Michel won eveneens het algemene klassement. Achter hem werd Cédric Mathelin tweede en Steve Clément ging zijn vader Jean-Pierre en Julien Terwagne voor om zo de kleinste trede van het podium terecht te komen.

Resultaten

X30 Senior: 1. M. Raspatelli (40+40=80); 2. C. Collignon (33+36=69); 3. M. Battryn (31+33=64); 4. W. Godefroid (30+31=61); 5. D. Thriskos (29+30=59); 6. M. Drion (28+29=57); 7. L. Van Bogaert (27+28=55); 8. Th. Mazuin (26+27=53); 9. M. Potty (36+14=50); 10. Th. Vansteenberghe (24+25=49); enz. (21 geklasseerd)

X30 Junior: 1. U. de Wilde (40+40=80); 2. K. Roosens (36+36=72); 3. R. Viverette (33+33=66); 4. L. Bernard (31+31=62); 5. Fr. Chapard (30+29=59); 6. M. Hébette (28+30=58); 7. R. Baertsoen (24+28=52); 8. H. Tessaro (25+25=50); 9. T. Stalmans (29+20=49); 10. M. Williquet (23+26=49); enz. (17 geklasseerd)

X30 Cadet: 1. E. Goldstein (40+40=80); 2. K. Manguette (36+36=72); 3. T. Poty (31+31=62); 4. A. Dasseleer (30+30=60); 5. S. Knaepen (29+29=58); 6. V. Janssen (33+24=57); 7. A. Ronvaux (23+33=56); 8. E. Becerra (28+28=56); 9. A. Van Laer (26+27=53); 10. S. Degrande (25+26=51); enz. (12 geklasseerd)

Mini: 1. A. Tudisca (40+33=73); 2. N. Maton (36+36=72); 3. J. Sinty (28+40=68); 4. V. Louis (33+28=61); 5. O. Fayt (27+31=58); 6. K. Abraham (29+29=58); 7. B. Danhier (31+26=57); 8. D. Egyed (24+30=54); 9. Y. Stevenheydens (26+27=53); 10. Z. Azzaoui (25+25=50); enz. (11 geklasseerd)

X30 Master: 1. P.-Y. Corthals (40+40=80); 2. L. Lefevre (36+36=72); 3. J. De Bolle (33+31=64); 4. J. Chiliade (28+33=61); 5. L. Blasi (30+30=60); 6. D. Jacobs (31+28=59); 7. A. Lepowic (29+29=58)

X30 Shifter: 1. O. Palmaers (40+40=80); 2. J. Adriaenssens (36+33=69); 3. Th. Cypers (33+36=69); 4. C. Grégoire (31+30=61); 5. Y. Haumont (26+31=57); 6. M. Franken (30+27=57); 7. D. Senterre (28+28=56); 8. A. Ledoux (29/26=55); 9. A. Hallot (25+29=54); 10. Fr. Op de Beeck (27+25=52)

EERP 250: 1. M. Hallot (36+40=76); 2. C. Mathelin (40+33=73); 3. St. Clément (33+29=62); 4. J.-P. Clément (31+30=61); 5. J. Terwagne (30+31=61); 6. M. Rossignol (29+28=57); 7. St. Schmidt (28+27=55); 8. A. Hallot (0+36=36)

Persmededeling zonder reglementaire waarde
Bijkomende inlichtingen en uitslagen op www.kpevent.net
Rechtenvrije foto’s (enkel voor de pers): Kart’im

CyCo

1985, Aalter, BE

You may also like...

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.