Kart World Championship 2015 – Nations Cup

Momenteel loopt op de piste van PGKart Indoor te Camerano (nabij Ancona, Italië) het Kart World Championship 2015, waar de top van de piloten wereldwijd verzamelen (voor de toppiloten eigenlijk het échte WK, in tegenstelling tot de SWS World Finals). De piste is van ex-piloot Paolo Gagliardini. Speciaal dit jaar is dat er gereden wordt met PGK-Z schakelkarts met 6 versnellingen. Traditiegetrouw wordt het WK afgetrapt met de zogenaamde “Nations Cup”, een teamwedstrijd (endurance) waarbij de verschillende landen tegen elkaar strijden.

Voor deze wedstrijd waren meer dan 30 teams ingeschreven. Veel piloten zagen het als ideale training voor het individuele WK dat de komende week loopt.
Omdat er zo veel teams waren werd de wedstrijd opgedeeld. Eerst waren er 2 wedstrijden van 3 uur (2 keer 16 teams). De laatste 8 teams van elke wedstrijd konden nadien een ‘loser final’ rijden van anderhalf uur. De eerste 8 teams konden door naar de finalerace, die opnieuw 3 uur zou duren.

De eerste race werd gewonnen door het Belgische BlueStar team (resultaat). De tweede race werd gewonnen door het beste team van de USA, maar zij kregen uiteindelijk een penalty van 30 seconden omdat één van hun piloten te veel afgevallen was in zijn stint (door de extreme hitte) (resultaat). Hierdoor kon opnieuw een team dat onder de Belgische vlag reed zegevieren; TTeam. Op zich niet zo belangrijk – wel dat ze zich plaatsten voor de finale, net als de andere Belgische teams (weliswaar op de valreep): Hola Lulu en Traxxis.

De races liepen voor veel teams vrij bizar. Strategie deed ook veel, net als uithoudingsvermogen van de piloten. Hier en daar waren er ook teams met mechanische pech (wiel afgebroken, lekke band, motor die stilviel…).

In de kleine finale met de 16 minste teams was het Oostenrijk – Polen – Nederland (resultaat). Zij kregen ook een aparte podium-ceremonie.

In de echte finale was het na 3 uur racen uiteindelijk het Belgische team van Hola Lulu dat aan het langste eind trok (resultaat, zie ook hieronder). Het team is samengesteld door Marc Pilloy en bestaat uit Matts Breckpot, Giovanni Baccellieri, Paolo Cariddi en Francesco Betti; 2 Belgen (waarvan één met Italiaans bloed) en 2 Italianen.

Het podium werd aangevuld met het beste Braziliaanse team bestaande uit piloten Nicolas Costa, Felipe Leite (vice-wereldkampioen van vorig jaar) en Humberto Rubin (vice-wereldkampioen van vorig jaar).
Op de derde plaats vonden we TTeam, een team dat in laatste instantie nog samengeraapt als extra trainingsmogelijkheid voor de piloten: de Belgen Arnaud Teeuwen en Tim Van den Acker, de Pool Matt Bartsch en de Hongaar Adrián Janecskó.

De favorieten (en eigenlijk misschien wel snelste team?) BlueStar had ook af te rekenen met mechanische pech; een speciale strategie door heel vroeg in de race al van kart te wisselen, gecombineerd met een kart die stilviel in het begin van de race… Daar verloren ze redelijk wat tijd mee en hun strategie pakte dus niet echt uit voor hen. Op het einde hadden ze wel een kart waar de limiter ineens van stuk ging, waardoor ze tot 2 seconden sneller waren per ronde, en toch nog naar de top 10 konden rijden.
Vooraan zat alles dicht bij elkaar trouwens!
Traxxis – het andere Belgische team – verloor veel kostbare tijd in het begin van de race toen eerst de Polen gewoon doorreden na een wiel verloren te hebben en ondertussen niemand lieten passeren, en daarna ook nog eens de Spanjaarden van RX Pro het nodig vonden om super defensief te gaan na 20 minuten wedstrijd in een 3 uren race…