Racehall of Champions 2015

Al enkele jaren vindt in de kerstperiode in Racehall te Aarhus (Denemarken) het zogenaamde ‘Racehall of Champions’ (RHOC) event plaats. Het is een kampioenschapje bestaande uit enkele korte races, en er zijn verschillende klasses waarin deelgenomen kan worden.

In de zomer van 2013 was het circuit van Racehall nog gastheer voor het Kart World Championship (KWC), en sindsdien zijn er wel altijd enkele ‘bekenden’ die ook eind december de weg naar Aarhus vinden. De hal is de grootste indoor-hal van Europa (vroeger een overdekt voetbalplein), en huisvest nu dus een van de grootste indoorkartings van Europa, vooral op gebied van breedte van de baan.

Bij RHOC gaan ze er prat op om telkens ook enkele bekenden uit de autosport-wereld uit te nodigen. Vooral lokale helden natuurlijk (uit Denemarken dus), maar ook internationaler kan je deelnemers vinden; Fransen, Italianen, Belgen, …

Onze landgenoot Stoffel Vandoorne is bijvoorbeeld geen onbekend gezicht in die laatste categorie. Ook Benjamin Bailly was van de partij, net als Frédéric Vervisch en Angelique Detavernier.

Vanuit ‘ons’ wereldje waren de ‘bekende Belgen’ die deelnamen Arnaud Teuwen, Sébastien De Rycke en Laurent Van Innes. De bekende Nederlanders; Ruben Boutens en Rico Haarbosch zakten samen met Mika Mathia af naar Denemarken.

Meer info: site, Facebook

Op de eerste dag waren er de categorieën 100 kg en “100 kg oldboys”. De zwaargewichten en de ouderen zeg maar.
Met behulp van voldoende lood waren er echter ook genoeg “niet-zo-zwaargewichten” die deelnamen, vooral ook als oefening voor de klasses op 80 en 65 kg die de dag nadien volgden.
‘s Avonds was er dan nog een korte teamrace.

Verslagen van de races zijn er niet echt, maar er was in elk geval hier en daar commotie en verwarring door enkele onterechte of ontbrekende penalties, alsook enkele ‘over the top’ manoeuvres (vooral – maar niet uitsluitend – door mensen die het indoorkarten minder gewoon zijn). Beetje dubieus wat er allemaal gebeurde.
De kartverschillen waren ook redelijk groot. Bepaalde piloten die een podium reden haalden de race nadien amper nog een top-10 notering, en omgekeerd.
En dan zwijgen we nog over de kartlotingen die misschien niet zo eerlijk waren als dat ze zouden moeten zijn… (Net als voorbije edities trouwens.)

De Belgen speelden niet echt een rol van betekenis in de finales, al konden zeker Arnaud Teuwen en Stoffel Vandoorne ook hun snelheid etaleren in bepaalde races!

Hieronder de podia en de resultaten.
De resultatenbladen zijn nog die van de finalerace, zonder de toegekende penalties etc. voor mensen die bv. onder gewicht zaten of bestraft werden met een time-penalty voor een verkeerd manoeuvre… Niet volledig correct dus naar de uiteindelijke uitslag toe, maar beter dan niets.

100 kg:
P1. Jean-Philippe Guignet (veel ervaring in de autosport, maar ook nog vaak in een kart terug te vinden – was ook deelnemer tijdens bepaalde KWC-edities, waaronder 2013 in Denemarken)
P2. Rico Haarbosch
P3. Nikolaj Kandborg (thuisrijder, op het KWC 2013 in Denemarken nog in de junior-categorie)
(P13. Ruben Boutens)

100 kg oldboys:
P1. André Lohse (ook geen onbekende in het wereldje)
P2. Jan Lausten
P3. Henrik Riddermann

De teamrace:
P1. Pølle Racing Team (Mark Kamstrup & ? – twee snelle thuispiloten)
P2. RM Motorsport (gelegenheidsteam; Ruben Boutens & Michele Ottini)
P3. Consulting Denmark I (? & ?)

65 kg:
P1. Aske Nygaard (Deen & outdoorkarter in de KFJ-klasse)
P2. Rico Haarbosch
P3. Christian Lundgaard (Deen & Europees kampioen outdoorkarten in de KF-klasse)

80 kg:
P1. Jannik Nielsen (supersnelle thuisrijder, maar volgens toeschouwers met een vuil manoeuvre de leiding veroverd in de finale-race)
P2. Rico Haarbosch
P3. Jean-Philippe Guignet (zie hoger)
(P4. Ruben Boutens)

Het was dus vooral Rico Haarbosch die indruk maakte bij de toeschouwers. In alledrie de klasses waarin hij meedeed eindigde hij op het eindpodium; 3 maal tweede. De 80-kg klasse had hij moeten winnen, was het manoeuvre van Nielsen correct beoordeeld geweest door de marshals en wedstrijdleiding. (De piloot die derde werd, Jean-Philippe Guignet, wou zelf niet op het podium gaan staan omdat hij vond dat het belachelijk en unfair was dat Jannik Nielsen die race geen penalty kreeg en zo tot winnaar gekroond werd.)
Ruben had wat meer pech met z’n karts en z’n races, en werd onder meer ook rondgezet door autosport-piloot Nicki Thiim.

Er was na de race heel wat discussie over de finale in de 80 kg-klasse, maar het resultaat werd uiteindelijk niet meer herzien.

CyCo

1985, Aalter, BE

You may also like...

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.