Kart World Championship 2016 – Nations Cup

KZR Kart Indoor - logo

KZR Kart Indoor – logo

Op de gloednieuwe piste KZR Indoor Martinsicuro – Kartodromo al Coperto in Martinsicuro, Italië loopt momenteel het Kart World Championship 2016. Tweede jaar op rij Italië, en tweede jaar op rij een PGK-piste met de PGK-Z shifter-karts. Het individuele kampioenschap start nu woensdag. Gisteren (zondag) werd de Nations Cup (team-wedstrijd) verreden.

Het format werd wat aangepast, en de Nations Cup bestond dit jaar uit twee 3u-races. Het resultaat van de 1e race bepaalde de startgrid voor de 2e race, weliswaar met de top 9 in reverse grid. Beide races leveren punten op, en na samentelling wordt de winnaar bepaald.

Na een handvol last-minute annulaties, vooral omdat de karts heel lastig zijn om mee te rijden, bleven er uiteindelijk nog 18 teams over voor deze teamrace.

KWC 2016 - Nations Cup - participating teams

KWC 2016 – Nations Cup – participating teams

Het begon meteen goed voor onze landgenoten wanneer Arnaud Teuwen voor Hola Lulu de pole position veroverde.

KWC 2016 - Nations Cup - qualify

KWC 2016 – Nations Cup – qualify

De eerste race verliep vrij straight-forward, al komt er altijd wel wat geluk en pech bij kijken omdat je niet altijd kon ‘kiezen’ welke kart je kreeg na een kartwissel – het was niet echt duidelijk te zien. En dat terwijl er 2 karts wel met kop en schouders bovenuitstaken.
Grootste wapenfeit hier was een foutje bij Hola Lulu waarbij de Pool Matteusz Bartsch een pitstop te veel maakte, en zo een zekere podiumplaats uit handen gaf.

Onze Noorderburen van The Dutch Value wonnen de race, zo’n 20-tal seconden voor op gelegenheidsformatie Grindadrap. Team Austria bezette de 3e podiumplek. Onze vrienden van Traxxis werden netjes 4e, op zo’n anderhalve ronde van de winnaars.

KWC 2016 - Nations Cup - result race 1

KWC 2016 – Nations Cup – result race 1

De tweede race kende meteen een veel heftigere start, met redelijk wat incidenten in de openingsrondes. Daarbij werd onder andere team Hola Lulu rondgezet. Uiteenlopende strategieën zorgden ervoor dat het moeilijker was om de race wat te volgen – enkele teams gingen reeds heel vroeg pitten, etc.

Halverwege de race nog heel wat verwarring met een rode-vlag situatie, die blijkbaar door iedereen anders geinterpreteerd werd. Sommigen stopten, sommigen vertraagden, anderen bleven gewoon aan volle snelheid verder rijden. Opnieuw heel wat verwarring hierdoor, en enkele onvermijdelijke incidenten, waar team Traxxis uiteindelijk het grootste slachtoffer van leek met bijna anderhalve ronde verlies als resultaat…

Uiteindelijk was de top 2 hier hetzelfde als in de eerste race, met opnieuw The Dutch Value die met de overwinning ging lopen, met Grindadrap nu in hun bumper. Deze laatste leken nu de snelste te zijn en gingen ook met de snelste race-ronde lopen (wat extra puntjes oplevert).
Team Holland and the lost Belgian lag deze keer op podium-koers, maar ook hier drama wanneer in de allerlaatste ronde voor hun piloot (Thom van Dijk) een wiel van de kart afbrak!
Zodoende vervolledigde Work in Progress het podium. Door het cruciale tijdverlies van Traxxis kon Team Austria beslag leggen op het podium, wat hen uiteindelijk ook de 3e plek overall oplevert.

KWC 2016 - Nations Cup - result race 2

KWC 2016 – Nations Cup – result race 2

KWC 2016 - Nations Cup - overall classification

KWC 2016 – Nations Cup – overall classification

De top 2 leek er hier met kop en schouders bovenuit te steken, en lijken dus zeker verdiend. Voor plek 3 was het vrij spannend, maar door de pech van de concurrenten kon Team Austria dus profiteren.

KWC 2016 - Nations Cup - podium

KWC 2016 – Nations Cup – podium

KWC 2016 - Nations Cup - victory lap Ruben Boutens for The Dutch Value

KWC 2016 – Nations Cup – victory lap Ruben Boutens for The Dutch Value

P1. The Dutch Value : Ruben Boutens, Rico Haarbosch, Lorenzo Stolk, Selina Balneger
P2. Grindadrap : Andre Lohse, Ian Andersen, Dennis Höller, Adrian Janeckscko
P3. Team Austria : Roman Schneider, Christoph Stasek, Benjamin Gruber, Alex Gumpenberger
P4. Traxxis : Stefan Verhofsté, Ward Maenhout, Mats de Jong
P5. Work in Progress : Emile Hollink, Marcel Hollink
P6. Holland and the lost Belgian : Thom van Dijk, Mika Mathia, Christophe Verhoeven
P7. Montal Racing Team Sweden : Rickard Javanainen, Johan Björnsson, Jonas Andersson Hultgren
P8. Hola Lulu : Arnaud Teuwen, Giovanni Baccellieri, Matts Breckpot, Paolo Caritti

Al onze deelnemende landgenoten kenden een verre-van-ideale race. Hola Lulu deed een pitstop te veel in race 1 en werd rondgezet in race 2. Traxxis verloor cruciale tijd in de rode-vlag-situaties in race 2. Holland and the lost Belgian kreeg een penalty in race 1 voor het overschreiden van de witte lijn bij de pit-entry, en verloor op dramatische wijze een wiel in de allerlaatste ronde van race 2.

Jammer dat de gevestigde waarden van BlueStar niet meededen aan deze wedstrijd, met de regerend wereldkampioen (die op training al weer bloedsnel was) in hun rangen…

Opvallend toch ook dat de ‘thuispiloten’ en de Italianen die de shifterkarts gewoon zijn karts zich niet echt konden mengen in de strijd, al lieten sommigen op bepaalde momenten ook wel deftige snelheid zien.