24H karting Francorchamps 2016

De meest bezette race (qua aantal teams) in België ging door op 3 en 4 september in Spa-Francorchamps. 62 teams met daarin samen ongeveer een 340 piloten gingen de 24 uur durende uithoudingswedstrijd aan. Er kwamen 14 teams aan de start die met een eigen privé kart voor de algemene overwinning zouden gaan strijden. Daarnaast waren er ook 48 teams die met Twin-engine karts in hun klasse voor een spectaculair race einde zorgden.

24h.spa.francorchamps.2016.banner

De kwalificatie in drie delen kende toch wat verrassingen, met vroege uitschakelingen van bepaalde teams, voor een deel te wijten aan het drukke verkeer op de piste. De algemene pole ging naar Noun racing.

De start verliep vrij hectisch, zo verloren de polesitters Noun racing onmiddelijk hun koppositie aan MRK en aan FAST8Maranello. Het duurde niet lang voor dat ook Modave Racing en Club Automobile Francorchamps zich kwamen moeien om de leiding van de race in handen te nemen.
Bij de Twins (misschien wel de ‘belangrijkste’ klasse, voor de meeste lezers) was het een hevige strijd tussen Modave Racing GP United, Tys Design, KMRS, ThomHuls racing en het team van onze partner Kart-events.be. Girls for Belgium en De Vilder Vieira racing vielen wat terug met iets mindere karts na de eerste 6 uren.

In de privé klasse zag het er naar uit een race te worden tussen Modave Racing en Club Automobile Francorchamps. Op de 3e plaats reed voor de eerste helft van de race het MRK team maar eens de regen begon te vallen namen de jonge piloten van WRT de 3e plaats over tot aan de finish. Op een bepaald moment had Club Automobile Francorchamps 6 rondes voorsprong maar zij waren genoodzaakt een motor te vervangen. Modave Racing kwam zeer snel dichterbij op die manier en dankzij Fabio Paoleschi zijn snelheid in de regen zag het eruit spannend te worden tot aan de finishvlag. Modave Racing kreeg echter een technish probleem 45 minuten voor het einde van de race welke hun opmars stopzette, zo had Club Automobile Francorchamps net 1 ronde voorsprong bij het vallen van de vlag na 24u racen. Het verschil met P3 was al heel groot.

In de klasse met de Twins was het spannender! Halfweg de race lag Kart-events.be sterk aan de leiding met 2 rondes voorsprong op Tys Design. Het weer veranderde rond 5u ‘s nachts wanneer het licht begon te druppelen. Vele teams maakte vooraf al een pilotenwissel ter voorbereiding op de regen. Eens de regen hard begon te vallen volgde er een hele reeks gele vlaggen. Meest impressionate piloten op het circuit waren oa. Kris Cools, Filipe Vieira, Sam Spinnael, Siebert Verfaille, Dimitri Kokken en Frédéric Vervisch. Zij lieten elk hun kunnen op een natte baan op een eigen manier zien. Verschillende teams hadden ook met pech af te rekenen gedurende de nacht. Zo had Omnitec met Kris Cools aan het stuur last van een ‘verzopen’ motor. KMRS met Sam Spinnael aan het stuur had ook een motor probleem en verloor veel kostbare tijd in de mechaniek hierdoor. Siebert Verfaille die voor Kart-events.be reed had een ketting die afgesprongen was en verloor ook veel tijd in de mechaniek. De Vilder Vieira heeft ook een lange tijd met maar 1 motor gereden en door dit te laten herstellen verloren ze ook bijna 5 rondes in de mechaniek. Dit alles zorgde er toch voor dat het voor het hoogste schavotje heel spannend werd naar het einde van de race toe.

Na 23u30 race moest enkel Kart-events.be nog een tankstop maken dit resulteerde dat ze op de tweede plek terug de piste op kwamen amper 2,5 seconden van de leider van de Twin klasse. Het laatste halfuur was dus een heel spectaculair om te volgen, getuige ook de commentator bij wie hun opwinding duidelijk hoorbaar was. Siebert Verfaille wist met nog iets meer dan een kwartiertje op de klok Matts Breckpott voorbij te komen, maar vond het niet proper genoeg en gaf de leiding terug. Van fair play gesproken! Een 10-tal minuten later was het dan toch raak; met een mooi manoeuvre passeerde Siebert Matts opnieuw, en hij hield de eerste plaats vast voor de overwinning in de Twin klasse voor Kart-events.be. Modave Racing GP United volgde in de bumper over de lijn wat resulteerde in een verschil van slechts een tiende van een seconde, en dat na 24 uur! De Vilder Vieira Racing zag als 3e de finishvlag welke ook als verlossing werd gezien voor het duo Esmée de Vilder en Filipe Vieira, Filipe reed maar liefst 13u20 van de race! Na hun 5e plaats bij de vorige editie hadden ze zich beter voorbereid dit jaar. Samen met hun uithouding en prestatie haalden ze een podium plaats binnen, respect!

Op Dailymotion zijn de beelden van de volledige 24u terug te vinden (in 4 delen): 24H KARTING 2016 Spa-Francorchamps REPLAY

Finish foto’s van beide klasses:

24h.spa.francorchamps.2016.finish.prive

24h-spa_-francorchamps-2016-finish-twins_

24h.spa.francorchamps.2016.result

Uitslagen 24 Uren Karting Francorchamps 2016:

Privé-karts

24h Spa-Francorchamps 2016 - Privé - podium

24h Spa-Francorchamps 2016 – Privé – podium

1. Club Automobile Francorchamps (Bauloye-De Meurers-Di Franco-Montulet-Gavage-Theysgens) 1426 ronden; 2. Modave Racing (Bollen-Paoleschi-Caprasse-Franssen-Delvenne) +1 ronde; 3. WRT Karting Academy (Weerts-Manguette-Lay-Földesi-de Wilde) +16 r.; 4. MRK Team (Sanders-Kint-Goris-Dauw-Palmaers) +28 r.; 5. Noun Racing (Verlinden-Loly-De Lombaerts-Mezquita-Muller) +47 r.; 6. Les Petits Bouchons (Schmidt-Cahay-Halmes-Halmes) +55 r.; 7. Télépro (Netten-Lavigne-De Maeyer-Collette-De Maeyer-Tourneur) +74 r.; 8. GP United 2 (Lestesse-Thisens-Dejardin-Hallut) +95 r.; 9. Swift 1 (Muir-Sheridan-Janssens-Dobias-Dedeken-Vandeloise) +98 r.; 10. FAST8Maranello (Coenen-Dewolf-Sente-Gulisano-Boon-Veulemans-Gulisano-Van Den Bergh) +106 r.; enz. (14 geklasseerd)

Twins

24h Spa-Francorchamps 2016 - Twins - podium

24h Spa-Francorchamps 2016 – Twins – podium

1. Kart-events.be (Bourgonjon-Naessens-Verfaillie-Verhofsté) 1352 ronden; 2. Modave Racing GP United (Teuwen-Bourdouxhe-Lasso-Breckpot-Muraille-Lamarque) +0.100; 3. de Vilder Vieira Racing (de Vilder-Vieira) + 2 r.; 4. Tys Design (Wargé-Vanden Abeele-Leenders) + 4 r.; 5. KMRS Racing Team (Bever-Gosselin-Spinnael) + 6 r.; 6. Omnitec Racing (Tortora-Tortora-Cools-Casciaro-Biélande) + 10 r.; 7. Girls for Belgium (Coppieters-Parijs-Van Der Perren-Lognoul-Balneger) + 12 r.; 8. AMS Competition 1 (Nicolet-Trippaers-Léonard-Compère) + 12 r.; 9. ThomHuls Racing (Huls-Huls-Huls-Dejaegere) + 14 r.; 10. GP United 555 (Morlet-Solheid-Genicq-Simons-Simons-Denooz) + 17 r.; 11. Vanspringel Racing Team (Belliere-Vanspringel-Leburton-De Cremer-Van Impe) + 18 r.; 12. Team McChallenge 1 (Deburghraeve-Bekaert-Botteldoorn-Deburghraeve-Van De Kimmenade) + 18 r.; 13. LCDK 3 (Raulier-Baucher-Ferir-Charlier) + 20 r.; 14. de Mévius Racing Team (Chevalier-De Dryver-Peclers-Farinaux) + 21 r.; 15. BBCRT 1 (Papageorgiou-Cuvelier-Vangrinsven-Wuurman-Van Innes) + 23 r.; 16. Brokke Piloten (Kokken-Baele-Sanclemente-Verbraeken) + 24 r.; 17. Paisse New Generation (Paisse-Garcia-Paisse-Paisse) + 25 r.; 18. FF Racing Team 1 (Duda-Etienne-Etienne-Bouvier-Dujardin) + 26 r.; 19. HDKart (Beulen-Simonis-Gengoux-Servais-Schener-Rensonnet) + 26 r.; 20. Comtoyou Racing (Detavernier-Hooreman-Vervisch-Baert-Baert-Claessen) + 31 r.; enz. (48 geklasseerd)

Ter volledigheid nog de andere mensen die in de prijzen vielen:

24hspa2016_winners_deco

24hspa2016_best_teammanager

24hspa2016_best_of_stand

Alle rondetijden van de teams zijn terug te vinden op apex-timing.com.

Een persbericht geschreven door de organisatie kan je hier lezen: 24H_Karting_2016_Race-NL

Nog een filmpje van het CAP48 team:

You may also like...

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.