KWC: Nations Cup 2017

Eind juli, traditiegetrouw tijd voor het Kart World Championship. Dit jaar gaat het officieuze wereldkampioenschap door op het circuit van Karting Rivas in Madrid. De wk-week wordt afgetrapt met Nations Cup.

Het format van de Nations Cup is altijd een endurance. Dit jaar werd gekozen voor 2 qualifier endurances van 2 uur. De top 11 van beide races gaat door naar de finale endurance van 3 uur, de overige teams mogen nog een ‘mini finale’ rijden van 2 uur. In de qualifier races zijn 3 pilotenwissels en kartwissels verplicht. Deze gebeuren gelijktijdig. Voor de 3 uur finale zijn er 4 verplichte wissels. Verder moet elke piloot minimum 20 minuten gereden hebben en mag men maar 40 minuten met dezelfde kart blijven rijden. (In de 3uur finale werd dit opgetrokken naar 60 minuten.)

(De volledige rules kan je hier terugvinden: Nations_Cup_Rules_2017_v_1_0)

Er komen 38 teams aan de start, dus 19 teams in elke race. De spreiding over de landen heen is best evenredig, maar logisch natuurlijk dat er iets meer Spaanse teams aan de start komen.

In de eerste qualifier race komen meteen heel wat sterke teams aan de start. We zien onder andere titelverdediger The Dutch Value, BlueStar Belgium 1 en 2 en Traxxis Belgium 1 op de grid.

KWC 2017 - Nations Cup - Semi final 1 - Qualification (unsorted)

KWC 2017 – Nations Cup – Semi final 1 – Qualification (unsorted)

De race verloopt vlot. Er werd clean gereden. Geen zware straffen. Hier en daar ééntje voor het kruisen van de lijn bij de pit entry/exit.
BlueStar Belgium 1 kreeg wel te maken met een transponder die niet terug op de kart gekomen was bij de kartwissels. Foutje van de pitcrew.
Zij kregen hun rondes uiteraard terug, en werden uiteindelijk ergens op een 4e plaats geklasseerd (dit klopt nog niet op onderstaande screenshot van de timing), en konden dus ook mee naar de grote finale.

KWC 2017 - Nations Cup - Semi final 1 - Result

KWC 2017 – Nations Cup – Semi final 1 – Result

Na de race werd beslist om de top 12 (ipv. 11) van de race door te laten gaan naar de finale race en dit ook toe te passen voor de 2e qualifier race. Hierdoor komen dus 24 teams aan de start in de grote finale en slechts 14 in de ‘mini finale’.

De 2e race verloopt ook vlot. Hier komen oa. Traxxis Belgium 2, Team GB en Team Poland 1 en 2 aan de start.

KWC 2017 - Nations Cup - Semi final 2 - Qualification (unsorted)

KWC 2017 – Nations Cup – Semi final 2 – Qualification (unsorted)

KWC 2017 - Nations Cup - Semi final 2 - Result

KWC 2017 – Nations Cup – Semi final 2 – Result

Nu de 24 teams voor de finale race gekend zijn, kon de ‘mini finale’ starten met de afvallende teams. BlueStar Belgium 2 en Club Karting Madrid zijn hier duidelijk de 2 sterkste teams.

(Screenshot van de qualify voor deze race ontbreekt jammer genoeg.)

KWC 2017 - Nations Cup - Mini final - Result

KWC 2017 – Nations Cup – Mini final – Result

Met enige vertraging begint de uiteindelijke finale race. (Screenshot van de qualify voor deze race ontbreekt jammer genoeg.) Vanaf de start is The Dutch Value duidelijk sneller weg en is de rest op achtervolgen aangewezen. Alles verloopt terug rustig. Tot er nog 1 uur en 15 minuten op de klok resteert. Op het bovengedeelte van de baan is een crash tussen The Dutch Value en WLK RT. De race wordt stilgelegd. Lorenzo Stolk was toen aan het rijden bij The Dutch Value en raakt geblesseerd. Ter controle wordt hij naar het ziekenhuis gebracht voor een checkup van zijn knie. Later blijkt dit best mee te vallen en mits wat rust alles in orde zal komen. Of hij het individueel kampioenschap zal kunnen rijden is nog niet duidelijk.

Door het hele gebeuren wordt de race voor lange tijd stilgelegd. Er kan immers pas herstart worden als er terug een ambulance beschikbaar is. Met dit alles werd de race pas iets na middernacht verdergezet. Zonder The Dutch Value, WLK RT en ook zonder BlueStar Racing 1 die ook uitviel na mechanische pech na een crash met een gedubbelde. Er was namelijk vooraf gezegd dat er geen vervangkarts zouden komen indien karts uitvielen (weinig extra karts, mede door een finale met 24 teams te rijden ipv. de vooraf aangekondigde 22…).

Uiteindelijk wint Team GB de woelige finale race en dus ook de Nations Cup 2017. 2e plek ging naar Extreme Team Poland en 3e werden Click Speed 1 (half onder voorbehoud, want volgens sommigen moesten die nog een tijdstraf krijgen).

Onze landgenoten van Traxxis (1) vielen net naast het podium na een iets mindere start en nadien een heftige battle met het lokale team RX PRO, en werden uiteindelijk 4e en 5e.

Winnende piloten Team GB: Sam Spinnael (Belg met dubbele nationaliteit; BE/UK), Sean Brierly (UK), Giovanni Baccellieri (BE/IT).
Bij het team uit Polen dat 2e finishte zagen we onder andere Matteusz Bartsch.
Het team op de derde plaats is Braziliaans, met oa. Fabio Konrad en Felipe Leite.

Als resultaat moeten we ons voorlopig behelpen met volgende image. Een officiëel en gecorrigeerd eindklassement volgt hopelijk binnenkort.

KWC 2017 - Nations Cup - grand final result

KWC 2017 – Nations Cup – grand final result

Nations Cup 2017 Podium

Nations Cup 2017 Podium

Na de race hoop de organisatie dat een woelige Nations Cup geen slecht voorteken is, en we toch een rustig individueel KWC te zien krijgen. Met 16 races per dag wordt dat in elk geval een serieuze uitdaging!

Nu eerst nog 2 dagen training (maandag en dinsdag). Vanaf woensdag start het individuele KWC!

You may also like...

Laat een reactie na