Kart World Championship 2015 – Individueel

Op de piste van PGKart Indoor te Camerano (nabij Ancona, Italië) werd eind juli 2015 het Kart World Championship 2015 gehouden, waar de top van de piloten wereldwijd verzamelen. De piste is van ex-piloot Paolo Gagliardini. Speciaal dit jaar is dat er gereden wordt met PGK-Z schakelkarts met 6 versnellingen.

Na de Nations Cup werden 2 rustdagen ingelast op de piste van PGKart Indoor te Camerano (nabij Ancona, Italië). Hierna ging het echte individuele Kart World Championship 2015 pas echt van start.
Het kampioenschap wordt gereden in 10 qualifier rounds van elk 8 groepen van 16 karters. De groepsindeling gebeurt via loting. Voor elke qualifier round wordt ook een kart geloot. Enige regel hierbij is dat je niet 3 keer dezelfde kart mag loten, 2 keer dezelfde mag dus wel. Na deze 10 qualifier rounds wordt een klassement bepaald. Hierbij valt het slechtste resultaat weg, dus de 9 beste results tellen mee voor elke karter.

Elke qualifier round ging van start met een 2 laps kwalificatie. Waarna onmiddellijk de line up voor een rollende start gemaakt werd. Na 2 laps achter een pace kart, ging de race voor de qualifier round van start. In de qualifier round moet 1 verplichte pitstop gemaakt worden.
Filmpje uit qualifier round 1 waarin dit alles te zien is (aan boord bij mezelf – Ward Maenhout):

Tijdens de qualifier rounds werden verschillende mooie duels uitgevochten en hard gestreden voor de punten. De achterban ging hierbij soms wel heel hard te werk met de nodige time penalties tot gevolg.

Na de qualifier rounds was duidelijk dat de titel tussen Mathias Grooten en Matts Breckpot zou gaan. De semi finals brachten weinig verandering in het klassement, alles zou dus beslist worden in de finale en de spannende kwalificatie shoot-out die hieraan vooraf gaat.

In de kwalificatieronde voor de finale komen telkens 2 piloten tegen elkaar uit in een duel. Ze rijden 1 hotlap, wisselen daarna van kart, en rijden terug een hotlap. Van de 2 hotlaps wordt de som genomen. De laagste som wint. Bovendien mag deze rijder kiezen welke kart van de twee hij zal meenemen naar de volgende ronde.

Uiteindelijk pakt Mathias Grooten de pole na deze shoot-out na het ultieme duel met Matts Breckpot. De beste kart uit dit duel vertoont echter een technische probleem waardoor Mathias kiest om de tragere kart te nemen voor de finale race. Hiermee gaf hij zijn winstkansen voor de finale race op, maar verzekerde hij zijn titel als winnaar van het Kart World Championship 2015. Matts Breckpot won de final en verzekerde hiermee zijn positie als vice-wereldkampioen.
De 3e podiumplek werd ook bezet door een Belg, namelijk Arnaud Teeuwen die ook een sterk kampioenschap reed. Geven we nog even mee dat ook de 4e plek door tweevoudig wereldkampioen Robin Borremans (ook een Belg) bezet werd.

Finish van de finale race:

Mathias Grooten - Winnaar KWC 2015

Mathias Grooten – Winnaar KWC 2015

Podium KWC Algemeen

Het titel bij de vrouwen ging dit jaar naar Nederlandse Selina Balneger. Tweede plek was voor ex-wereldkampioene Annelien Boutens en de derde plek ging naar de Poolse Kasia Brem.

KWC podium vrouwen

Bij de juniors was het ook strijden tot de laatste secondes. De Nederlander Lorenzo Stolk won dit jaar nipt van tweevoudig wereldkampioen bij de juniors Giovanni Baccellieri. De 3e plek was voor de Pool Jakub Kłęk.

KWC podium juniors

Bij de masters (40+) won de Italiaan Gianni Bongiovanni. De Duitser Christoph Withake werd 2e en Martin Hanhardt, ook een Duitser, knap 3e.

Podium KWC Masters (40+)

Zoals elk jaar werd er ook een teamklassement gemaakt. Een team bestaat uit 4 karters, in elke qualifier round wordt het slechtste resultaat geschrapt om zo tot een totaal te komen.
De winnaars hier waren Bluestar (Robin Borremans, Ruben Boutens, Mathias Grooten en Yoan Médart). Tweede plek voor Hola Lulú Racing (Matts Breckpot, Giovanni Baccellieri, Arnaud Teeuwen en Matt Bartsch). De laatste podium plaats bij de teams ging naar Snap On IKM (Selina Balneger, Annelien Boutens, Lorenzo Stolk en Rico Haarbosch).