2015 Rotax Winter Cup

Rotax Winter Cup 2015

Rotax Winter Cup 2015

In het Spaanse Campillos werd afgelopen weekend de Rotax Max Euro Challenge Winter Cup 2015 verreden. Eigenlijk de eerste wedstrijd waar het gros van toppers in de Rotax klasses aan de start stonden.

DD2:

Onze landgenoot Xen De Ruwe mocht na sterke heats de prefinale van de DD2 vanop pole position starten. Hij startte met de EVO motor, maar die bracht hem geen geluk. Na elektrische problemen begon de motor te sputteren en kreeg die geen ontsteking meer. Meteen einde verhaal voor De Ruwe de genoegen moest nemen met een 24e plaats in de prefinale, waar de Hongaar Ferenc Kancsar met de winst ging lopen voor Henrique Baptista en Luka Kamali.

Kancsar maakte vervolgens een erg goede start in de finale. Baptista liet wat plekken liggen maar kon zich na ronde één toch weer naar P3 opwerken. Luka Kamali lag op dat moment tweede. Kancsar hield er een strak tempo op na en had een gaatje op Kamali en Baptista. Ook Paolo de Conto en Xen de Ruwe kenden een sterke eerste wedstrijd helft waarin de Conto naar P4 oprukte en de Ruwe langzaam naar de top10 reed. Met nog zeven ronden te gaan haalde de Conto nog even alles uit de kast. De Italiaan verschalkte eerst Baptista voor P3 en niet veel later Kamali voor P2. Het verschil met Kanscar bedroeg dan nog 2,9 seconden. Daar pitste de Conto nog een seconde af maar een echte bedreiging voor winst kwam er niet. Kancsar won voor de Conto en Oriol Dalmau. Xen de Ruwe werd nog sterk tiende!

DD2:
P1. Ferenc Kancsar
P2. Paolo de Conto
P3. Oriol Dalmau Caballero
DD2 Masters:
P1. Marc Berteaux
P2. Cristiano Morgado
P3. Geza Fodor

Junioren:

In de prefinale van Junioren was het Dean Mac Donald die de pole in handen had voor Tom Gamble en Leonard Hoogenboom. Tom Gamble kwam bij het doven van de lichten als beste weg maar al in ronde één verloor hij weer wat plekken. Dean MacDonald kwam na één ronde op P1 voorbij start finish, Leonard Hoogenboom schoof op naar P2.
Bij het eindigen van ronde twee hadden MacDonald en Hoogenboom een klein gaatje op de achtervolgers. Tom Gamble reed het gaatje naar de leiders langzaam maar zeker dicht. Met nog drie ronden te gaan was het verschil tot drie tienden herleid. Het signaal voor Hoogenboom om het verschil te maken maar in een poging om voorbij te gaan aan de leider verloor hij een plekje. Hoogenboom nam duidelijk genoegen met P3, dat betekent namelijk een start aan de binnenkant voor de finale. Tom Gamble kwam nog langs MacDonald maar het verschil op startfinish was er wel degelijk en zo won MacDonald de prefinale voor Gamble en Hoogenboom.

In een spannende openingsfase van de finale nam Hoogenboom resoluut de kop. Dean MacDonald nam P2 maar verloor een ronde later twee plekken aan Gamble en McCarthy. In ronde vier ging Gamble voorbij aan Hoogenboom en opnieuw volgde Jack McCarthy in het spoor. Hoogenboom viel zo terug naar P3. Met nog vijf ronden te gaan ging Gamble nog steeds aan kop, gevolg door Tom Canning, die sterk naar voren kwam, Jack McCarthy en onze Leonard Hoogenboom! Jack McCarthy ging voorbij aan Canning en hoewel de top vier nu wat uit elkaar viel leek hij ook nog op jacht te kunnen gaan naar Gamble. Leonard Hoogenboom, nog steeds op P4 moest de rol wat lossen. In een zinderende laatste ronde verdedigde Gamble uitstekend en wist zo McCarthy af te houden. Tom Canning werd derde, Leonard Hoogenboom deed het schitterend deze week met een vierde plek in de finale.

Junioren:
P1. Tom Gamble
P2. Jack McCarthy
P3. Tom Canning

Senioren:

Pierce Lehane pakte na de heats de pole voor de prefinale in de Senioren. Met Van Kalmthout op P2 en Verschoor op P3 zaten twee Nederlanders vlak achter hem.
De top drie bleef onveranderd na de start en zo volgden Verschoor en Van Kalmthout nog steeds in het spoor van Lehane. In de tweede ronde ging Verschoor voorbij aan Van Kalmthout. Naarmate de wedstrijd vorderde viel Van Kalmthout terug naar P9, Denis Mavlanov nam de derde plek over. Na elf ronden kwam Lehane makkelijk als eerste voorbij het zwart wit geblokt. De Australiër had bijna vier seconden voorsprong op Denis Mavlanov die in de slotfase nog voorbij ging aan Verschoor. Rinus van Kalmthout maakte in de laatste ronden nog wat plekken goed en werd toch nog zesde.

Bij de start van de finale behield Lehane de kop, Verschoor maakte bij de start meteen een plekje goed. Mavlanov bleef op P3 steken. Rinus van Kalmthout kwam zonder veel kleerscheuren door de eerste ronde en pikte als zesde aan. Terwijl Lehane en Verschoor zich langzaam afscheidden van de achtervolgers moest Mavlanov hier en daar al wat gaan verdedigen om de achtervolgers, waaronder Van Kalmthout, achter zich te houden. Opmerkelijk was de terugkeer van Thomas Preining die deze week moeite had om de kop te volgen. De Europese Junior kampioen verschalkte met nog tien ronden te gaan Rinus van Kalmthout voor P5. Een ronde later ging hij voorbij aan Mavlanov voor P4. Er stonden nog negen ronden op de teller maar Lehane begon zich langzaam maar zeker los te rukken van Verschoor. De Nederlander kwam nu stilaan onder druk van Brett Ward even later waagde de Britt zijn kans voor P2, dat lukte en de jacht op Lehane kon geopend worden. De Australiër voelde de druk, stak een tandje bij en noteerde de snelste rondetijd, Thomas Preining ging niet veel later voorbij aan Verschoor terwijl ook Rinus van Kalmthout opnieuw wat plekjes moest prijsgeven. De TKP rijder lag met twee derde van de wedstrijd gereden op P8. Ward bracht het verschil tot de leider terug tot een halve seconde en er stonden nog drie ronden op de teller, bovendien was ook Thomas Preining nog niet klaar met de concurrentie. Hij lag wel al wat verder achter en zou net te laat komen om zich te moeien om de winst. In de allerlaatste ronde was het verschil verwaarloosbaar. Lehane verdedigde al op het rechte stuk en stelde een aanval van Ward uit. Lehane moest bocht na bocht verdedigen om een ontketende Ward af te houden. Zij aan zij kwamen ze over start finish maar met 0.034 seconden voorsprong is de winst voor Lehane. Brett Ward werd tweede, Preining derde.

Senioren:
P1. Pierce Lehane
P2. Brett Ward
P3. Thomas Preining

bron: oa. autosport.nl

CyCo

1985, Aalter, BE

You may also like...

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.