Revanche in de Ardennen

Persbericht:

Vier weken na het startschot in Mariembourg, beleeft het Belgische Kampioenschap Karting zijn tweede afspraak, volgend weekend in Francorchamps. Op de Ardeense piste, waar de weersomstandigheden de wedstrijden altijd wat kunnen kruiden, moeten de kandidaten voor de zes nationale titels die op het spel staan zwaar gaan scoren voordat ze naar het finaleweekend gaan in Ostricourt in het begin van augustus.

Het Belgische Kampioenschap Karting ging op 19 april onder een goed gesternte van start op de piste van de Karting des Fagnes met meer dan 100 deelnemers. Iedereen is dus gebrand op deze tweede afspraak, die zich voor velen al aankondigt als de wedstrijd van de bevestiging… of van de revanche! Zondag zal het er stuiven op de piste van de Karting van Francorchamps. De baan is korter dan Mariembourg en er staan ons dus op Francorchamps, een piste waar de rijders amper tijd krijgen om op adem te komen, enkel boeiende duels te wachten. Dat belooft dus voor de kwalificatiemanches (twee per categorie), die van start gaan vanaf 10u15. Maar uiteraard zijn het de verschillende finales die de podia op het einde van de dag zullen bepalen. Deze hoogtepunten van de wedstrijd zullen beginnen vanaf 15u15.

X30 Senior: iedereen tegen Bécamel

Zoals van gewoonte wordt de categorie X30 Senior de meest bevolkte, en is er één man om te verslaan: François Bécamel. Als autoritaire leider (na Mariembourg) heeft de jonge Fransman het plan opgevat om deze positie te versterken voor de sluiting van het kampioenschap op 9 augustus op “zijn” piste in Ostricourt. Een nieuwe verpletterende overwinning van deze Noord-Franse rijder op Francorchamps, zou voor zijn rechtstreekse tegenstanders elke hoop op een kroning de grond in boren… Benjamin Lessennes zal afwezig zijn maar Maxime Potty rekent er op dat hij de eer van de Belgen kan verdedigen en zijn kansen op de titel kan open houden. Zijn achterstand op de leider bedraagt 11 punten en dat is niet onoverkomelijk, maar dan zal Maxime wel goed moeten scoren in de Ardennen. Achter dit favorietenduo zit er een hele rist aan outsiders die zich graag willen laten opmerken. Benoit Philips wil zeker zijn goed seizoen begin bevestigen, net als Lennert Van Bogaert. Maar het zijn vooral jongens als Maxime Drion, William Godefroid, Marnik Battryn, Thomas Herbecq, Anthony Lambert en Matteo Raspatelli die zullen hunkeren naar revanche na een eerste afspraak die niet helemaal volgens hun verwachtingen verliep. De Fransman Victor Compère tenslotte, afwezig op de openingsmeeting, moet op zich minstens ook een podium kunnen halen. Dat belooft dus!

X30 Junior: de Wilde en Roosens als referenties

Kenny Roosens werd vorige zondag nog winnaar in de eerste manche van het Europese kampioenschap KF-Junior in Portimao. Hij zal deze wedstrijd in Francorchamps aanvangen met een hoog moreel! De jongeman uit La Louvière wil scoren en zou zich wel als leider van de nationale X30 Junior competitie (13-16 jaar) willen zien vertrekken uit dit Ardeense weekend. Maar dan moet hij wel de maat nemen van Ugo de Wilde, die voorlopig het kampioenschap leidt met drie punten voorsprong… Het duel zal des te mooier worden aangezien er verschillende mogelijke scheidsrechters staan te wachten. Zonder een valse start in Mariembourg zou Ries Viverette vandaag de tabellen aanvoeren en hij zal dus uit zijn op weerwraak! En ook Ulysse De Pauw, Gilles Magnus en Léo Bernard liggen in hinderlaag en hebben zeker hun laatste woord nog niet gezegd… Buiten Anthony Moonen, die mooi vooruitgang boekt, moeten we ook Tuur Stalmans, de Fransman Milane Petelet en de teruggekeerde Michelangelo Amendola (afwezig op de eerste afspraak) in het oog houden.

X30 Cadet: verjaardagsgeschenk voor Goldstein?

Elie Goldstein was ongenaakbaar in de categorie X30 Cadet (11-13 jaar) tijdens de eerste afspraak van het nationale kampioenschap op Mariembourg, en komt dus naar Francorchamps met de bedoeling om door te gaan op zijn elan. Hij viert zijn 12de verjaardag op maandag en de jonge Brusselaar wil zich wel een mooi verjaardagsgeschenk cadeau doen. Hij moet daar dan wel zelf voor zorgen want zijn rechtstreekse rivalen in de titelstrijd, Keziah Manguette en Antoine Potty, zullen geen enkel punt laten liggen, zoveel is duidelijk… Achter dit trio van “rookies” komen Arthur Ronvaux en Valon Janssen steeds dichter en zij kunnen ook een podiumplaats komen opeisen, net als Tom Poty, die met een nieuw chassis naar de Ardennen komt.

Mini: slaat Sinty het gat?

Johan Sinty is de regerende kampioen in de Mini (8-11 jaar) en hij begon op ideale wijze aan zijn seizoen toen hij het maximum aan punten behaalde in Mariembourg. Als hij dezelfde prestatie kan neerzetten in Francorchamps, dan is de jongeling goed op weg om zijn titel te behouden… Johan is de gedoodverfde favoriet maar zal toch moeten uitkijken voor Alessandro Tudisca, Loris Randazzo, Darek Egyed en Noah Maton. Allemaal jonge rijders met wie hij vroeg of laat de degens heeft moeten kruisen tijdens de eerste meeting. We kunnen ons ook afvragen hoe de minder ervaren rijders het zullen stellen op deze omloop die de meesten nog zullen moeten ontdekken tijdens de races. Lorens Lecertua, Victor Louis, Zakaria Azzaoui, Kimmy Abraham, Olivan Fayt en Behhan Danhier hopen dat ze voor een verrassing kunnen zorgen!

X30 Master: verandert de inzet?

De leider van het kampioenschap X30 Master (ouder dan 25 jaar of zwaarder dan 80 kg), Nicolas Duchateau, is nog niet zeker of hij naar Francorchamps zal afzakken. Als de Fransman zijn beurt dus overslaat, dan is het aan de Belgen om de kroon op te eisen in dit gegeerde nationale kampioenschap. Gilles Smits is op dit ogenblik het beste geplaatst, maar Julien De Bolle en Adrien Devert liggen niet ver achter. Na een teleurstellend seizoen begin besliste Pierre-Yves Corthals om van materiaal te veranderen en de Luikenaar komt dus met een verhoogd moreel naar Francorchamps. Kan hij het tij keren? Dat hoopt hij ten stelligste! In het oog te houden zijn de ex-rallyrijder Olivier Cartelle en Loris Pascucci, auteur van een zeer overtuigend debuut in Mariembourg.

X30 Shifter: Adriaenssens wil bevestigen

Twee rijders domineerden de categorie X30 Shifter (karts met versnellingsbak) in Mariembourg: Jentsen Adriaenssens, de leider van het kampioenschap, en Frédéric Op de Beeck, slechts 4de in de tussenstand na een valse start in de finale van de eerste manche. Maar Francorchamps is een thuismatch voor de Luikenaars Thomas Cypers en Olivier Palmaers, beiden op het voorlopige podium. Zij willen zeker weer de weg naar de overwinning inslaan. Tussen de outsiders tenslotte zien we Corentin Grégoire en Rémi Theunissen, die hun vizier wat moeten bijstellen na een debuut dat gekenmerkt werd door veel pech. Kortom, nog een categorie die meer dan genoeg interessepunten heeft!

Belgisch Kampioenschap

19 april: Mariembourg
17 mei: Francorchamps
9 augustus: Ostricourt (FR)

Persmededeling zonder reglementaire waarde
Bijkomende inlichtingen en uitslagen op www.kpevent.net
Rechtenvrije foto’s (enkel voor de pers): Kart’im

CyCo

1985, Aalter, BE

You may also like...

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.