Ommekeer in Francorchamps

Persbericht:

Voor de tweede afspraak op de kalender ging het Belgische kampioenschap Karting dit weekend naar Francorchamps. Na de openingsmanche in Mariembourg en voor de finale op de Franse piste van Ostricourt (9 augustus), beloofde deze afspraak in de Ardennen een belangrijk keerpunt te worden in de jacht op de zes nationale titels die op het spel staan. En we bleven niet op onze honger zitten met een totale ommekeer in de situatie in vijf van de zes categorieën. Er zijn blijkbaar geen zekerheden in het leven…

Francorchamps is een snel circuit waar het belangrijk is om een goed ritme te vinden. Deze tweede wedstrijd van het Belgische Kampioenschap Karting vindt plaats op een heel andere piste dan de Karting des Fagnes in Mariembourg. Niet minder dan 96 deelnemers tekenden present en ook de weergoden werkten mee, wat zorgde voor een droge piste doorheen het ganse evenement. Spijtig genoeg begon de dag nogal verwarrend tijdens de kwalificatietrainingen. Een vreemd informaticaprobleem in het systeem voor de tijdsmeting verplichtte de organisatie van een nieuwe kwalificatiesessie op poten te zetten voor alle categorieën. In samenspraak met de sportcommissie van de RACB, werd de timing aangepast en stond er één kwalificatierace (in plaats van twee) op het programma voor de finale. Eens dit probleem geregeld was, bleek het spektakel gelukkig navenant te zijn met schitterende gevechten en talrijke verrassingen. Kortom, karting zoals we het graag hebben!

X30 Senior: Potty kiest positie, Bécamel met pech

François Bécamel kwam naar Francorchamps als autoritaire kampioenschapsleider van de categorie X30 Senior. Hij rekende er op het gat te kunnen slaan voor de finale in Ostricourt, de piste waar hij zijn eerste passen in de karting zette. De Fransman behaalde wel de pole, maar met vier rijder binnen 28 duizendsten van een seconde (Bécamel voor Marnik Battryn, Victor Compère en Anthony Lambert), kondigden de debatten zich verhit aan.
Van bij de eerste kwalificatiemanche zagen we veel spektakel met veelvuldige wisselingen van leider. Maar tijdens dit gevecht om de leiding diende François Bécamel op te geven met een breuk van de gaskabel. Marnik Battryn profiteerde hiervan om de winst te grijpen voor… Maxime Potty, die schitterend was teruggekomen van uit zijn 10de startpositie op de grid. Anthony Lambert en Victor Compère bevestigden de goede vorm die ze al toonden tijdens de kwalificaties. Ze eindigden voor William Godefroid, 5de van deze kwalificatiemanche.
Marnik Battryn leek de finale te gaan winnen maar de Mechelaar maakte een kleine fout. Dat was voldoende voor Maxime Potty die toesloeg en de overwinning binnen haalde. Daarmee nam hij ook de leiding van het kampioenschap. Achter deze beide rijders bood Lennert Van Bogaert tot het einde weerstand aan een spectaculaire terugkeer van François Bécamel vanuit de 26ste positie. Bécamel redde meer dan de meubelen door de punten binnen te halen van de vierde plaats. Volgden nog William Godefroid, Matteo Raspatelli, de Fransen Corentin Collignon en Victor Compère, Maxime Drion en Mathias Detige. In de tussenstand van het kampioenschap staat Maxime Potty aan de leiding maar Marnik Battryn en François Bécamel hebben hun laatste woord nog niet gezegd.

X30 Junior: Roosens gaat door op zijn elan

Kenny Roosens won de openingsmanche van het Europese kampioenschap in de KF Junior en ging door op zijn elan: hij won de finale in de X30 Junior (13-16 jaar) op Francorchamps. Daarmee komt hij ook aan de leiding van het kampioenschap. Maar dit alles gebeurde na afloop van een finale die de toeschouwers niet licht zullen vergeten. De leidersgroep van zeven was immers zeer woelig en wisselde voortdurend van positie! De auteur van de beste tijd in de kwalificaties en winnaar van de kwalificatiemanche, Ulysse De Pauw, ambieerde eveneens de overwinning. Maar de jonge rijder uit Grez-Doiceau moest zich uiteindelijk tevreden stellen met de kleinste trede van het podium nadat hij nog vlak voor de lijn in een ultieme sprint werd voorgegaan door Gilles Magnus. De eerste drie zaten trouwens gegroepeerd binnen de 79 duizendsten van een seconde! Op de vierde plaats vonden we Tuur Stalmans, die amper iets moest toegeven (op 272/1000ste) en die voorging aan de Fransman Julien Sanson, Hugo Tessaro, Anthony Moonen, de Nederlander Beer Dorrestijn, Nathan Fumal en Louis Hatto. Léo Bernard, zeer indrukwekkend om volgen, verloor zijn tweede plaats in de kwalificatiemanche na een bestraffing omdat zijn FIA-spoiler losraakte. In de finale reed hij een fantastische opklimrace, maar werd om dezelfde reden opnieuw bestraft. Ook de leider af van het kampioenschap, Ugo de Wilde, kende een moeilijk weekend. Nadat hij 7de eindigde van de kwalificatiemanche, raakte hij betrokken bij een aanrijding in de finale. Vanaf nu is het dus Kenny Roosens die aan de leiding gaat van de competitie, voor Ulysse De Pauw en Gilles Magnus, Ugo de Wilde valt terug naar de 4de stelling.

X30 Cadet: Goldstein nog altijd ongeslagen

Hij overheerste al de openingsmanche in Mariembourg en Elie Goldstein realiseerde opnieuw het perfecte weekend op Francorchamps in de X30 Cadet (11-13 jaar). De pole positie ontsnapte hem voor 66 duizendsten maar de jonge Brusselaar won daarna met de vingers in de neus de kwalificatiemanche en de finale. Op de vooravond van zijn 12de verjaardag nam Elie dus een ernstige optie op de titel, die steeds naderbij lijkt te komen. Achter Elie verzekerden Keziah Manguette, Arthur Ronvaux en Valon Janssen het spektakel en finishten in die orde tijdens de kwalificatiemanche. In de finale werd Keziah in de eerste ronde opzij gedrongen en diende zich tevreden te stellen met de 4de positie, achter Arthur Ronvaux en Valon Janssen. Nadat hij veel tijd had verloren met een aanrijding in de kwalificatiemanche, klom Antoine Potty nog op tot de 5de plaats in de finale voor Tom Poty, Maxime Lefevre, Evan Bacerra, Axel Van Laer en Sébastien Degrande. In het kampioenschap loopt Elie Goldstein nu verder uit op Keziah Manguette, Arthur Ronvaux, Antoine Potty en Valon Janssen.

Mini: Maton met de herstart

Johan Sinty markeerde het maximum aan punten in Mariembourg en hoopte om verder uit te lopen in Francorchamps. Maar het was een compleet ander scenario dat zich voltrok bij de Mini (8-11 jaar). Noah Maton behaalde al de pole en won nadien ook de kwalificatiemanche na een gespierd duel met Johan Sinty. Die werd helaas gedwongen tot opgave na een aanrijding tussen de beide jonge rijders. Terwijl Sinty in de finale achteraan in het peloton diende te vertrekken, aarzelde Noah niet om zijn eerste nationale overwinning binnen te halen en de kop van de tussenstand in het kampioenschap over te nemen. Door op te klimmen van een 11de naar een 2de positie in de finale, zorgde Johan Sinty er voor dat hij slechts één punt achterstand telt voor de laatste afspraak op Ostricourt! Net als in de openingsmanche werden er zwaar gevochten voor de ereplaatsen. Loris Randazzo, tweede in de kwalificatiemanche, eindigde als derde in de finale en bezet diezelfde positie in het kampioenschap. Na enkele mooie uiteenzettingen strandden Darek Egyed, Alessandro Tudisca en Behhan Danhier aan de voet van het podium.

X30 Master: de weerwraak van Corthals

Pierre-Yves Corthals werd aangehaald als één van de favorieten voor het kampioenschap, maar hij kende in Mariembourg een moeilijk weekend. De Luikenaar zocht om deze situatie nu te keren, op een circuit dat hem zeer goed ligt. Hij realiseerde het perfecte weekend met de pole, de overwinning in de kwalificatiemanche en de winst in de finale. Dat alles liep echter niet van een leien dakje voor de voormalige kampioen in de Europese Clio Cup. In de kwalificatiemanche kreeg hij nogal wat weerwerk van Luc Lefevre, die meerdere keren aan de leiding ging. Maar een gemiste start in de finale kwam de Brusselaar duur te staan, en hij kon niet beter doen dan de tweede plaats. Alain Bazard eindigde op de kleinste podiumtrede voor Juien De Bolle en rallyrijder Olivier Cartelle.
Aangezien Nicolas Duchateau als virtuele leider afwezig was, kende Gilles Smits een bijzonder slecht weekend met een bestraffing in de kwalificatiemanche wegens een losgekomen FIA-spoiler, en daarna een motor die in de finale weigerde te starten. Dat betekent dat Pierre-Yves Corthals nu ruim aan de leiding staat in de tussenstand van het kampioenschap voor Julien De Bolle, Alain Bazard, Adrien Devert en Loris Pascucci. Gilles Smits, nu op de 6de plaats, heeft quasi alle kansen verspeeld.

X30 Shifter: de eerste voor Palmaers

Olivier Palmaers doorliep de klassen van alle leeftijdscategorieën en is nu aanbeland bij de karts met een versnellingsbak. En op Francorchamps haalde de voormalige Belgische kampioen in de Mini met brio zijn eerste overwinning in de X30 Shifter! Hij haalde de pole position en werd daarna makkelijk winnaar van de kwalificatiemanche. Met een gedurfd en gespierd inhaalmaneuver in de laatste ronde, nam hij in de finale de maat van Thomas Cypers. En zo is Olivier nu leider in een kampioenschap waar de onderlinge verschillen wel heel klein zijn. De leider na de manche in Mariembourg, Jentsen Adriaenssens, wist de schade te beperken door de punten van de derde plaats te pakken. In het kampioenschap telt hij maar twee eenheden achterstand op Palmaers en heeft hij zes lengtes voorsprong op Thomas Cypers. Dat belooft voor de beslissende manche op Ostricourt! Om even terug te komen op de wedstrijd in Francorchamps, vermelden we de mooie prestatie van Corentin Grégoire, 3de in de kwalificatiemanche en 4de in de finale, en ook de 5de plaats in de finale van Frédéric Op de Beeck. Volgen daarna nog: Rémi Theunissen, Jean-Philippe Dasthy, Michael Letellier en Youri Haumont, bestraft voor een losgekomen FIA-spoiler.

RESULTATEN

X30 Senior

Finale: 1. M. Potty, 18 r.; 2. M. Battryn, +1.005; 3. L. Van Bogaert, +1.949; 4. Fr. Bécamel, +2.291; 5. W. Godefroid, +2.280; 6. M. Raspatelli, +3.082; 7. C. Collignon, +4.993; 8. V. Compère, +5.905; 9. M. Drion, +6.418; 10. M. Detige, +6.908; enz. (27 geklasseerd)

Tussenstand kampioenschap: 1. M. Potty, 145 ptn; 2. M. Battryn, 125; 3. Fr. Bécamel, 120; 4. L. Van Bogaert, 118; 5. W. Godefroid, 110; 6. M. Drion, 102; 7. M. Raspatelli, 97; 8. B. Philips, 95; 9. E. Samson, 94; 10. M. Detige, 93; enz.

X30 Junior

Finale: 1. K. Roosens, 18r.; 2. G. Magnus, +0.033; 3. U. De Pauw, +0.079; 4. T. Staalmans, +0.272; 5. J. Sanson, +2.407; 6. H. Tessaro, +4.257; 7. A. Moonen, +5.225; 8. B. Dorrestijn, +5.557; 9. N. Fumal, +6.490; 10. L. Hatton, +10.636; enz. (23 geklasseerd)

Tussenstand kampioenschap: 1. K. Roosens, 149 ptn; 2. U. De Pauw, 137; 3. G. Magnus, 129; 4. U. de Wilde, 119; 5. T. Stalmans, 111; 6. R. Viverette, 109; 7. J. Sanson, 103; 8. A. Moonen, 98; 9. L. Bernard, 94; 10. M. Hébette, 88; enz.

X30 Cadet

Finale: 1. E. Goldstein, 16r.; 2. A. Ronvaux, +4.095; 3. V. Janssen, +4.275; 4. K. Manguette, +6.215; 5. A. Potty, +6.423; 6. T. Poty, +9.795; 7. M. Lefevre, +11.219; 8. E. Becerra, +21.326; 9. A. Van Laer, +15.995; 10. S. Degrande, +16.576; enz. (12 geklasseerd)

Tussenstand kampioenschap: 1. E. Goldstein, 160 ptn; 2. K. Manguette, 139; 3. A. Ronvaux, 131; 4. A. Potty, 125; 5. V. Janssen, 120; 6. T. Poty, 113; 7. M. Robert, 109; 8. E. Becerra, 108; 9. M. Lefevre, 106; 10. S. Knaepen, 100; enz.

Mini

Finale: 1. N. Maton, 14r.; 2. J. Sinty, +3.197; 3. L. Randazzo, +5.471; 4. D. Egyed, +5.636; 5. A. Tudisca, +6.155; 6. B. Danhier, +6.252; 7. V. Louis, +8.754; 8. Bjarne Vander Linden, +9.116; 9. Z. Azzaoui, +14.269; 10. O. Fayt, +15.252; 11. K. Abraham, +31.251

Tussenstand kampioenschap: 1. N. Maton, 141 ptn; 2. J. Sinty, 140; 3. L. Randazzo, 135; 4. D. Egyed, 130; 5. A. Tudisca, 127; 6. V. Louis, 112; 7. B. Danhier, 109; 8. Z. Azzaoui, 106; 9. O. Fayt, 103; 10. K. Abraham, 101; enz.

X30 Master

Finale: 1. P.-Y. Corthals, 18 r.; 2. L. Lefevre, +2.408; 3. A. Bazard, +3.157; 4. J. De Bolle, +4.259; 5. O. Cartelle, +6.971; 6. A. Devert, +7.785; 7. L. Pascucci, +10.650; 8. A. Fumal, +11.018; 9. A. Blavier, +12.526; 10. L. Do, +12.636; 11. D. Troquette, +5r.

Tussenstand kampioenschap: 1. P.-Y. Corthals, 140 ptn; 2. J. De Bolle, 124; 3. A. Bazard, 120; 4. A. Devert, 116; 5. L. Pascucci, 114; 6. G. Smits, 94; 7. A. Blavier, 81; 8. N. Duchateau, 80; 9. L. Lefevre, 72; 10. O. Cartelle, 59; enz.

X30 Shifter

Finale: 1. O. Palmaers, 18 r.; 2. Th. Cypers, +0.324; 3. J. Adriaenssens, +4.066; 4. C. Grégoire, +4.581; 5. F. Op de Beeck, +4.983; 6. R. Theunissen, +7.685; 7. J.-Ph. Dasthy, +18.464; 8. M. Lettelier, +18.805; 9. Y. Haumont, +41.043

Tussenstand kampioenschap: 1. O. Palmaers, 146 ptn; 2. J. Adriaenssens, 144; 3. Th. Cypers, 138; 4. F. Op de Beeck, 124; 5. C. Grégoire, 121; 6. R. Theunissen, 111; 7. Y. Haumont, 106; 8. J.-Ph. Dasthy, 106; 9. B. Pécasse, 59; 10. J. Dhaese, 54; enz.

Persmededeling zonder reglementaire waarde
Bijkomende info en resultaten op www.kpevent.net
Rechtenvrije foto’s (enkel voor de pers): Kart’im

CyCo

1985, Aalter, BE

You may also like...

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.