SportKart USA Grand Nationals 2015

SportKart USA Grand Nationals 2015 logo

Afgelopen weekend vond in Californië (USA) de Sport Kart Grand Nationals plaats, min of meer het nationale kampioenschap van de Verenigde Staten. Het is een kampioenschap dat al enkele jaren op rij een goeie reputatie kent, en waar de top van de piloten uit de USA vertegenwoordigd is.

Het aantal races en kampioenschappen op hoog niveau (met onder andere een minimumgewicht etc.) in de USA is vrij klein, dus veel toppiloten kijken jaarlijks uit naar dit goed-georganiseerde evenement.

Het deelnemersveld bestond voornamelijk uit piloten uit de USA, maar er waren ook enkele piloten uit de UK naar Californië afgereisd, alsook net als vorig jaar enkele Colombianen. Jammer genoeg geen andere Europeanen.

Bij de Engelsen werd er meest verwacht van Sean Brierley (die op vorige edities ook reeds aanwezig was), en de topper Ed White.
Grootste afwezige waarschijnlijk Mike Smith, één van de absolute toppers in de USA.

Plaats van het gebeuren was het circuit van CalSpeed in Fontana. Er wordt gereden met Sodi RX250 karts. Speciaal is vooral dat het slipstreamen en principe van ‘draft’ heel veel uitmaakt. Wanneer je samen in groep rijdt ben je sneller dan individueel, en wanneer je op kop rijdt ben je trager omdat je meer wind pakt… Dit zorgt altijd voor close races, veel positiewijzigingen, en races die vaak pas in de allerlaatste bocht beslist worden. Je kan dus gaan samenwerken met andere piloten om elkaar ‘voort de duwen’, wat toch een extra dimensie aan het racen toevoegt.

Na 3 dagen racen waren het dan ook de meest ervaren piloten uit de USA die bovenaan eindigden.
Qualifiers, halve finales, een ‘loser finale’ (waarbij de top 5 naar de grote finale mag), en dan nog de Super Final. Alles leverde je punten op voor het klassement.

Voor de start van de Super Final waren er nog 13 (!) piloten die kans maakten op de titel.
Het werd een heel spannende race, waar Jerott King al snel uitgeschakeld werd (kwam door een incident in de banden te staan). Vooraan waren het Logan Calvin, Andrew Wood en Andres Prieto die voor de overwinning vochten nadat Calvin pole gepakt had en ook de eerste helft van de race aan de leiding reed.
Prieto was geen bedreiging meer voor het algemene klassement, dus Calvin en Wood moesten enkel met elkaar rekening houden. Calvin kon als 2e de laatste bocht in en kon Wood achter zich houden, en werd zo tot kampioen gekroond. Calvin is daarbij ook de eerste piloot die zich tweemaal tot kampioen weet te kronen.
De Super Final zelf werd dus opnieuw gewonnen (net als in 2014) door de Colombiaan Andres Prieto.

Adres Prieto - winnaar van de SportKart USA Grand Nationals 2015 Super Final

Adres Prieto – winnaar van de SportKart USA Grand Nationals 2015 Super Final

Resultaten van alle sessies vind je op MyLaps.com. Ook het eindklassement kan je daar zien.

SportKart USA Grand Nationals 2015 - podium

SportKart USA Grand Nationals 2015 – podium

De top 15 (aangevuld met nog enkele ‘gekende namen’ uit het internationale wereldje):