Spannend slot bij de 24u van Eupen!

Eind september was het weer tijd voor de grootste 24u race van het jaar, de 24u te Karting Eupen. Reeds de 11e editie ondertussen, en de 2e op de nieuwe locatie. Maar liefst 30 teams stonden aan de start, en met een sterke internationale bezetting zag het er naar uit dat het een fel bevochten strijd zou gaan worden.

Favorieten op voorhand waren vooral de teams van Modave en EuroRacing. Beiden heel vaak aanwezig te Eupen, en dus ook heel veel ervaring met de Sodi karts. Het zijn tevens mensen uit die teams die de karts testen, en dus ook het beste zouden moeten kennen.
DWT had echter ook een sterke lineup bij elkaar gekregen, terwijl we nog enkele andere heel sterke rijders terugvonden bij de teams van BlueStar en RoSt Racing. En je weet natuurlijk nooit of de minder bekende/gekende rijders voor een verrassing kunnen zorgen.
Of wat van de autosportpiloten Sam Dejonghe en Bas Leinders, en enkele Duitse collega’s van hen?

Na een dag vol trainingssessies op vrijdag (en een race voor de junioren) werd vrijdagavond de qualify in 2 reeksen verreden. EuroRacing wist de pole position te veroveren, al was hun snelste tijd wel in de allereerste (koudere) ronde verreden… (Fun fact; mocht je de eerste ronde van elk team schrappen, dan was het Acuity geweest die de pole position zou gehad hebben!)
Elk team rijdt met alle 31 karts, dus zo ontzettend belangrijk is de kwalificatie uiteindelijk niet, dus er werden geen rondes geschrapt. De kart die je hebt in de kwalificatie en de piloot die er mee rijdt geeft niet altijd de juiste waardeverhouding natuurlijk.

De race ging van start, en ondanks wat duwen en trekken was het toch beduidend rustiger dan de start vorig jaar. Al na een handvol rondes bleek er echter een probleem op te duiken; bij een handvol teams werden niet alle rondetijden geregistreerd. Een probleem met de timing-lijn blijkbaar.
Gelukkig hebben ze 2 timing-lijnen waarvan gebruik gemaakt kan worden, dus de race moest niet stilgelegd worden, maar dit had wel als gevolg dat de race 24u in omgekeerde richting zou zijn (ipv. de vooraf geplande richtingswissels elke 6 uur). De pace-kart kwam op de baan, het pak werd omgekeerd van richting, en de race kon nu echt van start gaan. EuroRacing leek wat moeite te hebben in de omgekeerde richting. Al na een paar ronden moesten ze de leiding afgeven aan Acuity die een mooie voorsprong kon uitbouwen in hun eerste stint. Na iets meer dan een uur wedstrijd kon team Traxxis de leiding van de race overnemen, maar moest die kort daarna ook al weer afstaan aan DWT.
Naarmate de tijd vordert en elk team met verschillende karts reed worden de eigenlijke waardeverhoudingen meer gerespecteerd, en enkele kartwissels later waren het dan ook de favorieten van Modave en EuroRacing die bovenaan het tijdenscherm kwamen te staan, terwijl de andere teams lichtjes wegzakten.
In het hele veld werd er zwaar gepusht en heel hard gereden, en hier en daar waren er heel spannende onderlinge battles.

Elk team moest 6 extra pitstops doen (shortcuts waren er jammer genoeg niet), en hierin pastten EuroRacing en Modave een afwijkende strategie toe – Modave deed ze vroeg in de race, EuroRacing spaarde ze tot op het einde.
Modave reed hierdoor niet op P1 rond, maar wel virtueel aan de leiding. Een fout op het einde van de race kostte hen nog eens 30 seconden penalty, waardoor ze op het einde van de race uiteindelijk slechts op P2 rondreden.

24h Eupen 2015 - Simon Delvenne (Modave) haalt Marc Schings (EuroRacing) in vlak voor het einde

24h Eupen 2015 – Simon Delvenne (Modave) haalt Marc Schings (EuroRacing) in vlak voor het einde

Ze konden het gat echter toerijden, en met nog 10 minuten op de klok konden ze de leiding van de race definitief veroveren, en die gaven ze niet meer af!

Modave won de race, met EuroRacing op P2.
Voor P3 was het ook nog uitermate spannend tussen DWT en BlueStar waarbij DWT meer dan een halfuur lang moest verdedigen, en er een hele trein achter hen ontstond. Ze wisten de deur echter toe te houden, en pakten dus het laatste podiumplekje.

24h Eupen 2015 - Simon Delvenne (Modave) wordt als eerste afgevlagd

24h Eupen 2015 – Simon Delvenne (Modave) wordt als eerste afgevlagd

P1. Modave (Fabio Paoleschi, Kevin Caprasse, Simon Delvenne, Felix Hahn, …)
P2. EuroRacing (Marc Schings, Marcus Höfer, Alex Ozigov, …)
P3. DWT (Mathias Grooten, Kevin Lemmens, Mats de Jong, Filipe Vieira, Dylan De Wolf)

24h Eupen 2015 - podium

24h Eupen 2015 – podium

(Foto’s van Martin Brock-Konzen van motorsport-xl.de (lees ook hun artikel (Duits)))

Een volledige uitslag vind je hier: Karting Eupen 24h 2015 – result

CyCo

1985, Aalter, BE

You may also like...

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.