Eerste Rental Kart Masters te Eupen

Rental Kart Masters

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 maart vond de eerste editie van de “Rental Kart Masters” plaats te Eupen. Een nieuw kampioenschap gericht op de toppers van het indoorkarten, gehouden op de prachtlocatie van Eupen, in het Oosten van België.

Heel wat races met verschillende karts. Shortcuts en pit-stops als strategisch element. Internationale wedstrijdleiding. Noem maar op.

Heel wat piloten schreven zich vrijwel onmiddellijk bij de bekendmaking eind 2015 in, maar een resem toppers besloot jammer genoeg ook om het event aan zich voorbij te laten gaan. Reden hiervoor onder meer de wat rare datum (Goede Vrijdag is in België geen officiële feestdag), etc.
Gecombineerd met meer dan 10 (!) uitschrijvingen de dagen voor het kampioenschap zorgde dit voor een wat kleiner deelnemersveld dan verwacht/gehoopt.
Toch nog een mooi en internationaal startveld met vooral Nederlanders, Duitsers en Belgen, alsook een handvol Polen.

Het format en de timing werd naargelang wat aangepast (meer races per piloot, 10 ipv. 8!), en er ontstond een nog beter kampioenschap voor de piloten die wel deelnamen.
Er zou in 2 klasses gestreden worden voor de titel; een 80 kg klasse en een 100 kg klasse.
Bij de 80 kg startten uiteindelijk een 27-tal piloten, bij de 100 kg waren dat er 12.
Eén speciaal geval; Rico Haarbosch, de jongeman uit Nederland, besloot om in beide klasses te rijden! En dat terwijl hij zelf natuurlijk lang niet in de buurt komt van de 100 kg die opgelegd werd.

Op donderdagavond kon er al getraind worden. Op vrijdagmiddag begon het kampioenschap dan echt. Voor elke piloot waren er 5 races in omgekeerde richting voorzien.
Zaterdagochtend werd het kampioenschap verdergezet met 4 races in gewone richting, en uiteindelijk ook een finale in gewone richting voor elke piloot.

Van de 9 races had je 2 schrapresultaten. Elke race leverde punten op, en zo werd er een klassement gemaakt.
De piloten werden in finales ingedeeld, en reden nog een 10e race voor extra punten.
Een ingenieus systeem zorgde ervoor dat iedere piloot met 10 verschillende karts reed in zijn 10 races! (Dank aan Régis Bovy voor de hulp hierbij, en bij de kartloting etc.)

Bij de 100 kg lag er geen maat op de Nederlandse junior Rico Haarbosch. Ook zonder het kleine voordeel dat hij ongetwijfeld haalde uit het rijden in 2 klasses was hij ongetwijfeld kampioen geworden.
De Duitse veteraan Martin Hanhardt kwam nog het dichtste in de buurt, al zat onze landgenoot Matthias Maas nooit veraf, en ook Sebastiaan Vanschoonwinkel – de piloot uit Bilzen – kon regelmatig een vuist maken, maar eindigde toch net naast het podium.

Volledige resultaten: RKM 2016 result 100 kg

Bij de 80 kg was het uitermate spannend, en was het een ware België-Nederland strijd.
Thuispiloot en Sodi-specialist Simon Delvenne leek uitgesproken favoriet, maar Romano Franssen liet zien dat hij eigenlijk misschien wel de snelste was. Andere kleppers als Rico Haarbosch en Ruben Boutens zaten nooit veraf. Ook Guillaume Germis, de 14-jarige kameraad en protégé van Delvenne, liet zien wat zijn leermeester hem bijgebracht heeft afgelopen jaar.

Na enkele bewogen races was het uiteindelijk gelijkstand vooraan voor de 1e plaats tussen Simon en Rico. Rico trok uiteindelijk aan het langste eind, omdat hij meer tweede plaatsen (na ook ex-aequo op gebied van aantal eerste plaatsen) behaald had. Duidelijk tot ongenoegen van Simon Delvenne, die z’n teleurstelling samen met z’n entourage maar op een bedenkelijke manier liet blijken – en ook niet op het podium wou komen.
Romano eindigde 3e op 1 schamel puntje, en zo viel Ruben Boutens zelf net naast het podium – wat ook al weer even geleden was 🙂

Volledige resultaten: RKM 2016 result 80 kg

Rico kroont zich dus tot dubbel kampioen, en gaat 2 keer met de hoofdprijs lopen; hij heeft recht op 2 mooie GP Start pakken van Alpinestars.

Of het Rico ook gelukt was had hij enkel in de 80 kg klasse deelgenomen zullen we nooit weten. In elk geval respect voor hem als jonge piloot die er zich aan waagt om in beide klasses deel te nemen, en al die races ook zonder problemen afhaspelt (en dan nog twee keer kampioen wordt ook!).

Snelste dame was ongetwijfeld de Nederlandse Selina Balneger. Zij finishte op een 6e plaats algemeen, en liet doorheen de twee dagen enkele keren mooi haar snelheid zien.

Rental Kart Masters - Best Lady

Rental Kart Masters – Best Lady

Uiteindelijk kregen werd de deelnemers een heel mooi kampioenschap voorgeschoteld waarbij zo goed als alles piekfijn geregeld was! Ook bij de toeschouwers zagen we heel wat bekende gezichten in het wereldje, waarvan sommigen al aangaven dat ze er volgend jaar zeker als deelnemer zouden willen bij zijn!

Hopelijk volgend jaar een nieuwe editie van dit top-kampioenschap, maar hopelijk dan met iets meer deelnemers!