British Rental Kart Championship: Vier op een rij voor Ruben Boutens

Afgelopen weekend werd er weerom gestreden voor de titel in het British Rental Kart Championship (BRKC). Heel wat favorieten op de line-up. Drievoudig en regerend kampioen Ruben Boutens, gebrand op een 4e titel, Mathias Grooten, tweevoudig wereldkampioen. Er werd ook uitgekeken naar Stefan Verhofsté (podium voorbije 2 jaar) en de Brit Lewis Manley (snelste thuisrijder en ook reeds op het podium in het verleden).

BRKC 2017 Banner

BRKC 2017 Banner

Het British Rental Kart Championship (BRKC) is de Britse qualifier (NQS) voor het Kart World Championship (KWC) dat deze zomer doorgaat in Madrid, Spanje. De nationale kampioenschappen in Europa zijn heel populair. De 100 beschikbare plaatsen voor BRKC waren dan ook snel uitverkocht. Het hele event is live te volgen via een stream met de commentaar van James Auld en verscheidene gastcommentatoren (voornamelijk deelnemers aan het kampioenschap) en livetiming.

Het BRKC heeft volgende format: 4 qualifier rounds van 20 minuten met een hotlap kwalificatie. Er is geen schrapresultaat.

Tijdens deze rounds viel het meteen op dat de Belgen en Nederlanders heel sterk waren. Ruben Boutens kon een perfecte score halen met winst in alle rounds. Mathias Grooten en Régis Gosselin lieten beiden maar 1 puntje vallen. Ook de Pool Mateusz Bartsch en de Brit (en organisator van het BRKC) Bradley Philpot kwamen dicht bij een perfecte score met 38 punten. Andere mensen die weinig steken lieten vallen waren de Belgen Andy Gaban en Bjorn Vermeulen en de Nederlander Thom van Dijk.

Na deze 4 rounds gaat de top 30 door naar de halve finales. De halve finale is eigenlijk een extra round en dus ook 20 minuten voorafgegaan door een hotlap kwalificatie. Voor velen was het hier nog mogelijk om in de finale te raken omdat de puntenverschillen minimaal waren vlak na de top 5 in het klassement.

Uiteindelijk halen 5 Belgen de finale, 2 Nederlanders, 2 Britten en 1 Pool. Ruben Boutens wint ook zijn halve finale en maakt hier zijn record van ongeslagen races in het BRKC sinds 2014 groter.

BRKC 2017 Overall Results

BRKC 2017 final drivers

BRKC 2017 final drivers

De finale werd voorafgegaan door een hotlap kwalificatie door de 10 piloten met dezelfde kart.
Ietwat verrassend in deze kwalificatie is wel Mathias Grooten op P6. Hij staat gekend als een heel sterke hotlap kwalificatierijder.
Ruben rijdt een heel sterk rondje en neemt de pole position. Een ideale start voor de finale dus.

Hotlap kwalificatie voor de finale BRKC 2017

Hotlap kwalificatie voor de finale BRKC 2017

Voor de start van de finale race mogen de 10 rijders hun kart kiezen in volgorde van het klassement. Ruben Boutens mag dus als eerste en Sam Spinnael als laatste.
In de finale race gebeuren niet zo’n spectaculaire dingen. Lewis Manley gaat snel verdedigen en houdt daarmee de helft van het pak op achter zich. Ruben Boutens is zeker van P1, hij kan van bij de start al wegrijden in zowat de beste kart. Régis Gosselin wordt 2e. Voor de 3e plaats is het echter spannend tussen Mathias Grooten en Sam Spinnael. Mathias rijdt tot bij Sam en kan via een manoeuvre zich er voorbij werken. Vlak daarna neemt hij echter teveel risico tijdens zijn 2e pitstop waardoor hij nog eentje extra moet doen, en hiermee het podium uit handen geeft. Hij komt pas als 5e over de finish en moet Thom van Dijk nog voorlaten op P4. Achteraf wordt Mathias nog naar de laatste plaats gezet omdat zijn penaltypitstop in de laatste ronde gebeurde, wat volgens het reglement niet mag.

BRKC 2017 Finale uitslag

BRKC 2017 Finale uitslag

Het klassement is niet meer van tel bij de start van de finale race. Het podium van de finale is meteen ook het podium van het BRKC. Iedereen heeft dus in principe nog kans om het BRKC te winnen als ze in de finale staan.

Ruben pakt met zijn win in de finale zijn 4e BRKC titel binnen. Heel sterk. Op de 2e plaats komt Régis Gosselin en 3e wordt Sam Spinnael. Alle 3 winnen ze een gratis entry voor het KWC. Ruben krijgt bovendien nog een geldprijs van 1000 pond.

BRKC 2017 Podium

BRKC 2017 Podium

Meteen stelt men zich de vraag of Ruben volgend jaar een 5e titel op rij kan pakken. Hij liet alvast weten volgend jaar weer aan de start te komen! Men weze gewaarschuwd.

Volledig resultaat:
BRKC-2017-Overall-Results

Lees ook het artikeltje op de BRKC website; Ruthless Ruben takes fourth British title (Engels).
Nog een artikel op DriveTribe, met enkele piloten aan het woord: klik.

You may also like...

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.