Volledig Nederlands podium op de eerste Indoor European Kart Challenge

Afgelopen weekend was het eindelijk zover, de lang aangekondigde eerste editie van de Indoor European Kart Challenge. Plaats van het gebeuren: Indoorkarting Middelburg (ook wel “Karting Zeeland“).

Het kampioenschap was ver op voorhand aangekondigd en al snel werd duidelijk dat het een sterk deelnemersveld ging worden. Rijders van over heel Europa schreven zich in, al dan niet op uitnodiging. Onder hen enkele gekende namen die zich meer laten zien op internationale events. Maar ook heel wat onbekendere piloten.

Na 8 kwalificatie rounds leidt Lorenzo Stolk (zoon van de uitbater, dus zeer bekend met de karts en de track) het klassement. Hij wordt gevolgd op slechts 4 punten door huidige wereldkampioen Rico Haarbosch. Romano Franssen sluit de top 3 af met 4 punten achterstand op Rico. Verder zien we in de top 10 ook 2 duitsers. Michael Schöttler en Julian Walter lieten zich impressionant opmerken in de races. De laatste 4 rijders van de top 10 behoren nog toe aan de Belgen, Filipe Vieira, Mats de Jong, Benjamin Kaivers en Yoan Médart.

Heel wat gekende toprijders leken toch moeite te hebben met de kart/ondergrond combinatie in Middelburg en rankten zich lager dan verwacht werd. Dit waren onder andere Adrian Janescko, Matt Bartsch, Stefan Verhofsté, Sam Spinnael waar we heel sterke resultaten van gewoon zijn op dit soort kampioenschappen. Uiteindelijk halen deze mensen de halve finales niet, door een combinatie van pech, penalties en andere factoren.

De top 45 mag door naar de halve finales. De top 15 na deze races, mogen in de finale race starten.

De finale werd in extremis gewonnen door Ruben Boutens die na een sterke race en een perfect getimede tweede pitstop vlàk voor Rico (die op pole gestart was) terug de piste op kwam, en als eerste afgevlagd werd.

Het is wel Rico Haarbosch die de overwinning algemeen behaalt. Een heel puike prestatie en een bevestiging als huidig wereldkampioen. Lorenzo Stolk eindigt 2e op het podium. Ruben Boutens, vooraf zeker 1 van de favorieten komt op de 3e plek het podium vervolledigen – ook een sterke comeback in het klassement, want voor de halve finales stond hij slechts 15e geklasseerd. Daarmee is meteen ook de volledige top 3 uit Nederland afkomstig. (De Belgische Mats de Jong eindigde 4e, met evenveel punten als Ruben, maar viel dus door de tie-breaker regels vlak nast het podium.)

EIKC Podium

EIKC Podium

EIKC Final Ranking

Volledige rankings vind je in onderstaande files terug (staan ook op de site van het IEKC): Stand na voorronden, Stand na halve finales, Stand na finale

Opvallend was dat er voor racedag 2 op zondag enkele rijders hun kampioenschap stop hebben gezet nadat ze niet akkoord gingen met bepaalde beslissingen van de organisatie. Dit is slechts een kanttekening in een kampioenschap van ongekend niveau onder de deelnemers. De prijzenpot was ook niet min. Naast de geldprijzen voor het podium werden er free entries (oa voor een heel seizoen BIKC en IEKC 2018) weggeven. Na elke round werden ook mensen geloot die een prijs kregen. Gaande van drankbonnen, tot accu boormachines en zelf smartphones. 1 gelukkige ging naar huis met een nieuwe mountainbike. Ook op het circuit was aardig wat geld te verdienen. Zo kreeg men 100 euro als men de eerste een bepaalde tijd kon rijden, 250 voor de snelste wedstrijdronde en 250 voor de snelste kwalificatieronde. (Die laatste werd wat dubieus gewonnen door de pole in de enige kwalificatie die herstart werd, en dus logischerwijs iets snellere tijden opleverde.)