Mats de Jong wint de 2e editie van het Belgian National Championship

Afgelopen weekend was het tijd voor de 2e editie van de Belgische qualifier voor het Kart World Championship (KWC). Het Belgian National Championship (BNC) werd voor de 2e maal georganiseerd te Dolhain op het circuit van Hurricane Kart. De organisatie was weerom in handen van BlueStar-leden Grégory Laporte en Mathias Grooten.

Hurricane Karting Dolhain

Hurricane Karting Dolhain

Waar vorig jaar slechts de eerste stapjes werden gezet voor het BNC, werd het dit jaar al iets groter.
Het aantal deelnemers verdubbelde naar 56 deelnemers uit verschillende landen. Zo was Nederland alomtegenwoordig, alsook enkele Duitsers, Spanjaarden en zelfs een Zwitser kwam aan de start. Onder de deelnemers heel wat topniveau. Denk maar aan namen zoals Mats de jong, Stefan Verhofsté, Nick Van Ostade, Dennis Höller, Ruben Boutens, Rico Haarbosch, Romano Franssen. Stuk voor stuk favorieten voor de titel. De sterke thuisrijders Logan Sougné en Benjamin Kaivers (de titelverdediger) zou het niet gemakkelijk gemaakt worden.

Ook voor het eerst dit jaar was er een volwaardig juniorkampioenschap met 15 deelnemers. Topfavoriet hier was thuispiloot Bastien Cabrera. De sterke jongens van Dutch Value, Mike Dijkgraaf, Eliano De Vos en Jarno Hermans zouden samen met Antoine Morlet wel voor niet te onderschatten tegenstand zorgen.

Na 4 kwalificatie rounds kwam Bastien aan de top van de ranking uit en was de titel nagenoeg binnen. Eliano De Vos leek ook zijn plek op positie twee verzekerd te hebben. Maar voor positie 3 was er nog een heel spannende strijd tussen Jarno en Mike. De finale zou daar uiteindelijk voor de beslissing zorgen.

Uiteindelijk kan Jarno P3 voor zich nemen bij een gelijkstand met Mike. Hij haalde namelijk een overwinning in de rounds die de doorslag gaf. Heel sterk om te zien hoe dit opkomende talent onderling al heel sterk duels leveren en daar heel sportief mee omgaan. De toekomst in Nederland lijkt verzekerd.

Podium BNC Juniors 2017

Podium BNC Juniors 2017

Ranking BNC Juniors 2017

Ranking BNC Juniors 2017

Bij de masters ging het er ook behoorlijk spannend aan toe bij de toppers. Alle toppers namen podiumplaatsen en maakten het elkaar moeilijk. Voor elk puntje werd sportief gevochten. Enige die erbovenuit sprong was Mats de Jong. Hij slaagde er als enige in om een 5 op 5 te behalen in de kwalificatie rounds op dag één. Enkel in zijn semi-final moest hij de overwinning laten aan Ruben Boutens en zich tevreden stellen met de 2e plek.

Het concept van de finale race was weer dezelfde als vorig jaar en voor zover wij weten uniek over de wereld. 10 rijders, 10 karts, 10 hotlaps. Volgens het klassement krijgen de rijders per plek die ze daar finishen 0,1 nadeel ten opzichte van die voor hen. Dat wil zeggen dat P2 met 1 tienden nadeel start aan de hotlapfinale. P10 start met 9 tienden nadeel. Dit beloont de rijder die na de rounds bovenaan het klassement staat, maar maakt het nog steeds mogelijk voor de andere rijders in de top 10 om het kampioenschap te winnen.

Het klassement na de semi’s zag er als volgt uit:

Ranking BNC Masters 2017

Ranking BNC Masters 2017

De top 10 die de finale-hotlap-shootout mocht rijden:

BNC 2017 - final drivers

BNC 2017 – final drivers

De finale was bijzonder spannend. Door wat stom ongeluk, was Dennis Höller in de eerste hotlap maar net op tijd weg toen Mats er al aankwam om zijn hotlap te beginnen. Hij werd niet gehinderd, maar wat concentratieverlies zorgde ervoor dat zijn voordeel van geen penalty tijd te hebben meteen weg was.
Rico Haarbosch leek daar het meeste van te profiteren en iedereen wachtte met spanning af wie na de volgende 9 hotlaps de bovenhand zou halen. Elke hotlap opnieuw kon Mats zich terug naar boven werken.
Hij pakt uiteindelijk ook verdiend de titel met 0,171 seconden verschil op de som van de 10 hotlaps.

Hotlap Finale BNC Masters 2017

Hotlap Finale BNC Masters 2017

Hotlap Finale BNC Masters 2017

Hotlap Finale BNC Masters 2017

Mats de jong en Rico Haarbosch waren duidelijk sterker in de hotlaps. Voor de posities erna was het ook heel spannend. Zo snoept Benjamin Kaivers de 3e plek af van Romano Franssen met slechts 0,089 verschil op elkaar.
Voor P4 is het verschil zelfs maar 2 duizendsten. Logan Sougné wordt 10e met 3,5 seconde in de totale tijd. Dit is ook slechts 3,5 tiende per hotlap. Bijzonder kleine verschillen wat alleen maar tekenend is voor het topniveau en de minimale kartverschillen.

Podium BNC Masters 2017

Podium BNC Masters 2017

De winnaars krijgen een gratis KWC entry mee naar huis. Onder de deelnemers werden ook nog een BRKC, PIKC en BNC entries verloot.

Lees ook de reacties van oa Mats de jong op ons forum (topic BNC 2017).

Een review door de organisatoren op facebook:

Op naar volgend jaar!

You may also like...

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.