KWC 2017: Ruben Boutens kampioen

Karting Rivas

Afgelopen week vond in Karting Rivas (Madrid, Spanje) het Kart World Championship (KWC) editie 2017 plaats. Officiële training reeds enkele dagen vóór vorig weekend. Zondag de eerste echte races; de Nations Cup; endurances in teamverband waar we vorige week al over berichtten. Gevolgd door nog 2 trainingsdagen, en vorige woensdag startte het individuele kampioenschap.

Uiteindelijk 172 deelnemers aan de start voor het individuele kampioenschap, best veel!
Zij kregen allen 8 qualifier races voorgeschoteld, 2 per dag tem. zaterdag. De deelnemers werden voor elke race willekeurig in 7 groepen ingedeeld.
1 resultaat mocht geschrapt worden.
Een qualifier is een race van 20 minuten met 1 pitstop, voorafgegaan door een 2-lap qualify.

Na de 8 qualifiers wordt een tussenstand opgemaakt, waarbij de top 64 doorgaat naar de “halve finales”.
4 halve finales van 16 man, voorafgegaan door een “match race” shootout om de startvolgorde te bepalen.
Halve finales waren 30 min, opnieuw met 1 pitstop.

Hierna opnieuw een tussenklassement. De top 32 gaat door.
De top 16 mag rechtstreeks naar de finale. Posities 17 tem. 32 doen opnieuw een “match race” shootout, en daarbij gaat de top 8 door naar de finale.
Finale was een race van 45 min, deze keer met 2 pitstops.

Met elke race vielen punten te verdienen, alsook met de “match race” shootout.

Wie na de finale het meeste punten bijeengesprokkeld had mag zich tot wereldkampioen kronen (dus niet wie de finale-race wint!).

Volledige rules: KWC_Official_2017_Rules_v1_1

Voor het KWC werd de track heel wat verbouwd; er werd zowaar een bovenverdieping bijgebouwd! De piste lag volledig ‘outdoor’.
Speciaal voor het KWC werd er ook met andere (lichtere en krachtigere) karts gereden.

Een impressie; on board bij Mathias Grooten, de laatste rondes bij één van z’n races:

KWC 2017 – podium individueel

Ruben Boutens werd verdiend kampioen, leek de mening bij de meesten. Hij was de afgelopen 10 dagen algemeen gezien zeker de snelste. Rico Haarbosch kwam nog dichtst, en op het einde van het kampioenschap had ook Mathias Grooten de pace zeker gevonden.
Pijnlijk detail voor Rico; hij maakte een foutieve pitstop in zijn halve finale die hem uiteindelijk 14 punten kostte. En hij mist de titel met… 13 punten. (Ruben reed nu de finale weliswaar misschien wat op safe, wat hij ongetwijfeld niet gedaan had als Rico zo dicht gestaan had. Dus wat het resultaat dan geweest was zullen we nooit weten ;))

Ruben doet al lang elk jaar mee aan het KWC, en was er al enkele keren dichtbij, maar wist nog nooit het hoogste schavotje van het podium te bestijgen. Dit jaar slaagt hij er dus eindelijk in om zijn droom te vervullen. Proficiat!

Opvallend: 4 van de 5 piloten op het podium (podium is in dit geval 5 piloten) stonden er ook vorig jaar al op!

Volledig klassement: op Google Drive hier.

Voor het team-kampioenschap moet niet echt gerekend worden, als je ziet dat de top 3 allen voor hetzelfde team rijden. Ook hun 4e piloot was niet veraf; Mats de Jong reed voor de gelegenheid ook onder de BlueStar-rangen, en finishte 6e algemeen.

Podium bij de teams:
1 BlueStar Racing Team – 1127 punten (Ruben Boutens, Rico Haarbosch, Mathias Grooten, Mats de Jong)
2 Traxxis Belgium 1 – 918 punten (Stefan Verhofsté, Christophe Verhoeven, Selina Balneger, Thom van Dijk)
3 Truestar Racing 1 – 915 punten (Lorenzo Stolk, Jorge Suarez, Alejandro Fenwy, Jose Burillo)