Rico Haarbosch bekroont zich tot Formula Karting Kampioen 2017

Het tweede seizoen van het Formula Karting Kampioenschap zit erop. Na een zoekend eerste jaar werd het team versterkt en slaagde de organisatie erin om een knap kampioenschap af te leveren. Dat het kampioenschap eindigt met maar liefst 26 seizoensrijders is getuige hiervan. Het hele jaar door gaven de rijders het beste van zichzelf op de door de organisatie grondig voorbereidde wedstrijden.

Formula Karting 2017: Groepsfoto (© Jaap Harthoorn)

Formula Karting 2017: Groepsfoto (© Jaap Harthoorn)

Gedurende het hele seizoen probeerde de organisatie de geluksfactor te minimaliseren en de races zo fair mogelijk te houden. Zo konden de rijders zo goed mogelijk strijden onder elkaar.  Het seizoen was gestart met 30 rijders en eindigde met 26 vaste seizoensrijders. Slechts 4 afvallers wat opvallend weinig is. Eén van de afvallers was Annelien Boutens. Zij was genoodzaakt haar seizoen na 2 races te staken wegens fysieke problemen. Rijders Mika Mathia, Patrick de Vries en Dylan de Wolf verlegden hun prioriteiten. Desondanks kwamen zowel Dylan als Patrick wel eens als dagrijder opdagen.

Formula Karting 2017: Race directie

Formula Karting 2017: Race directie

Tussen de hekkensluiters was het tot op het eind behoorlijke spannend. De strijd ging daar tussen Giovanni van Blitterswijk, Giovanno van der Broek, Dylan Teunissen en Dave Singelee. Met een verschil van nog geen 10 punten werd de eindstand pas in de laatste races bepaald en vochten ze het hele seizoen om hun plek in de ranking.

Voor het volgende seizoen is enkel de top 20 gegarandeerd van hun deelname. Daardoor barste op het einde van het seizoen nog een strijd los om die laatste P20. Onder andere Cuno de Bruin wou zich niet zomaar gewonnen geven en ook Rick Harthoorn vocht tot de laatste race. Uiteindelijk zijn het Ricardo Vlieger en Tom van Doorn, die voor de laatste race speciaal overgevlogen kwam uit Italië, die respectievelijk P19 en P20 wegkapen. Zo zijn zij zeker van rechtstreekse deelname (toelating) volgend seizoen.

Rijders Bram Gelten en Ward Maenhout waren al even zeker van hun top 20 en konden het seizoen afsluiten op P17 en P18.

Formula Karting 2017: Fair play

Formula Karting 2017: Fair play

Richting de top 10 ligt ook alles heel dicht opéén. Van P16 tot P11 is het verschil ook hier kleiner dan 10 punten. Jelle Soeffers finisht op de 16e plek. Romano Franssen die de laatste race nog met de overwinning ging lopen, eindigt mooi in het midden op P15. Romano miste toch wat wedstrijden en had vast hoger kunnen finishen. Op P14 vinden we de eerste Franstalige Belg terug, Logan Sougné. Met een regelmatig seizoen neemt Bart Martens P13 voor zijn rekening. Hij finisht met gelijke punten als Opnithi Puyato, maar die kon met een beter beste resultaat bestek leggen op P12. De pechvogel, als je het al zo mag noemen onder dit sterk deelnemersveld, die net geen top 10 haalde is Bastien Cabrera. Hij delfde het onderspit voor Christian Douven die met 1 puntje de top 10 binnenvalt. Op P9 vinden we Mathias Grooten ondanks dat hij de laaste 5 races jammer genoeg niet meereed. Hier had zeker meer in kunnen zitten voor hem. Jammer!

Op P6, P7 en P8 vinden we een groepje rijders uit het Traxxis Racing Team terug. Thom van Dijk trekt aan het langste eind met 2 podiumplekken gedurende het seizoen en finisht op P6. Zowel Nick Van Ostade als Stefan Verhofsté konden ook een podiumplek bemachtigen. Met slechts 3 punten voorsprong neemt Stefan P7 in en volgt Nick op P8.

Formula Karting 2017: Move van het jaar

Formula Karting 2017: Move van het jaar

Na het afvallen van Annelien was ze al zeker de beste vrouw. In de eindranking komt Selina Balneger knap op de 5e plek te staan.

In de laatste race was de derde plek voor het eindpodium nog onbeslist. Ondanks een sterk seizoen moet Yoan Médart de duimen leggen voor Mats de Jong die met 6 punten de P3 inneemt. Niet veel verder, met 9 punten voorsprong, vinden we de Formula Karting Kampioen van het eerste seizoen. Ruben Boutens kon zijn titel niet verlengen ondanks het feit dat hij de rijder is die het grootste schrapresultaat heeft van alle rijders.

Wie blijft er dan nog over? Wie kaapte de titel van Formula Karting Kampioen 2017 weg? Met maar liefst 6 dagoverwinning en 26 punten voorsprong op Ruben, is het Rico Haarbosch die heel overtuigend de titel op zijn palmares kan schrijven.

Formula Karting 2017: Eindpodium

Formula Karting 2017: Eindpodium

Formula Karting 2017: Eindklassement

Formula Karting 2017: Eindklassement

Lees ook een verslagje in het Engels op de site van Formula Karting.

De organisatie liet optekenen volop bezig te zijn met de voorbereidingen voor het volgende seizoen. We kunnen alvast een tipje van de sluier lichten. Het seizoen zal bestaan uit 9 races op 8 verschillende kartbanen. Meer info later…

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.