In Tsjechië werd afgelopen weekend vlakbij Praag de 1e editie van het CRKC (Czech Rental Kart Championship) verreden.
Plaats van het gebeuren: KartPlanet, een outdoor-circuit.

Ondanks dat het een eerste editie betrof, toch redelijk wat internationale deelnemers.
Reden hiervoor is vooral dat de organisatie zich er helemaal achter zet – zo waren ze ook aanwezig bij het BRKC in januari etc., om ervaring en ideeën op te doen.

Qua landgenoten zagen we oa. enkele piloten van Traxxis en aanverwanten: Ward Maenhout, Yoeri Van der Gucht, Thom van Dijk, Thomas Zels, Andy Gaban.
Andere internationale toppers en gekenden; Adrian Janecskó, Ed White, Lee Hackett, Patrick Thiele die via een kwalificatie-wedstrijd zijn deelname won, Andre Lohse, Edyta Paleczka, Adam Lenartowski, Slawek Piskorz, …

Voor de rest vooral thuisrijders en Tsjechen, maar ook Polen en Slovaken.

Uiteindelijk 43 deelnemers aan de start, die verdeeld werden in 5 groepen voor de kwalificatie-races.
Sommige piloten die het circuit niet kenden hadden toch wat moeite om zich aan te passen, zeker in de eerste races. Dit ook omdat het grootste deel van de trainingen op vrijdagavond in natte omstandigheden verreden werd, terwijl het in de races zelf op zaterdag wel droog was.

Elke piloot reed sowieso 4 kwalificatie-races, waarna de top 27 naar 3 halve finales ging, en daarvan de top 9 naar de grote finale.

Bij de internationale piloten waren de resultaten uiteenlopend. Voor sommigen had het verkennen van het Praagse nachtleven daar misschien ook iets mee te zien 🙂

Ed White – 39p

Thom van Dijk leidde het pak dus, na onder andere een mooie overwinning in zijn halve finale.
In de top 4 dus 3 internationale rijders (en ook Vrána is eigenlijk geen totaal onbekende). Patrick Thiele kon ook nog mee naar de finale, en Ed White haalde het nog net heel nipt.
Andy Gaban viel er net naast, ondanks een overwinning in één van z’n kwalificatie-races.

CRKC finalists

Interview met de 9 finalisten op Facebook:

De kartloting voor de finale bleek jammer genoeg doorslaggevend, aangezien ze ook voor dubbele punten meetelde.
Thom lootte een van de minste karts van het pak, en moest als voorlaatste de halve finale starten. Hij kon daarin maar 1 plekje goed maken, en zag dus een mogelijke eindoverwinning. Hij finishte nog net op het podium (top 5) hier.
Simon Suchovský eindigde 4e in de finale en daarmee ook 4e in het eindklassement.
De overwinning in de finale ging naar Ed White, die daarmee zowaar net genoeg punten scoorde om in de top 3 te belanden: hij finishte 3e in de rangschikking.
Zdeněk Ošťádal reed een sterke finale waarin hij 3e finishte, waardoor hij algemeen nog naar de 2e plek sprong.
Eindwinnaar was voor Adrian Janecskó, die 2e werd in de finale. Hij mag zich dus de eerste Tsjechisch kampioen noemen!

Filmpje van de finale:

Eindklassement:

(filmpje van de bekendmaking en podiumceremonie)