Een nieuw begin voor het Belgische kampioenschap

Persbericht:

Nadat het gedurende drie jaren werd beslist in één enkele wedstrijd, neemt het Belgische kampioenschap Karting een nieuwe start in 2015. Dankzij de inspanningen van promotor KP Event, staan er dit jaar opnieuw drie afspraken op het programma. Voor we naar Francorchamps en Ostricourt gaan, is het de Karting des Fagnes in Mariembourg die de seizoenstart van de competitie zal ontvangen, volgende zondag.

Belgian ASAF Karting Series - Trophée du Printemps 2015Het was een wens van de RACB, en de promotor KP Event antwoordde daar dit seizoen op. Voor het seizoen 2015 zal het Belgische kampioenschap Karting zich niet beperken tot één wedstrijd. Drie afspraken staan er op de kalender en om te beginnen is er de lang verwachte eerste wedstrijd op de Karting des Fagnes in Mariembourg op zondag 19 april.

In samenspraak met IAME Belgium, de promotor van zijn eigen challenges, stelt de organisator aan de rijders zes verschillende categorieën voor waarbinnen ze zich met elkaar kunnen meten. Vijf daarvan zijn gebaseerd op een leeftijdsgebonden indeling (Mini, X30 Cadet, X30 Junior, X30 Senior et X30 Master) terwijl de laatste (X30 Shifter) zich richt naar de karts met versnellingsbak.

Om het geheel nog wat pittiger te maken heeft KP Event ook beslist om de vorm van de competitie te wijzigen. Na de ochtendlijke kwalificatiesessie (vanaf 9u), staan er vanaf 10u15 twee kwalificatiemanches op het programma. Los van het feit dat dezen de volgorde op de startgrid zullen bepalen, wordt het voor de rijders ook de eerste gelegenheid om punten te scoren voor het kampioenschap. Vervolgens is er vanaf 15u15 de finale, die de winnaar van de dag zal aanduiden, met uiteraard een tweede toekenning van punten. Er zijn dus drie starts per categorie en bijgevolg evenveel gelegenheden voor de rijder (en vooral dan de jongeren) om meer ervaring op te doen. En het publiek, dat wordt verwend met niet minder dan 18 races. Met een honderdtal deelnemers kondigt dit Belgische kampioenschap “new look” zich alvast veelbelovend aan!

X30 Senior: het zal warm worden!

De uiteenzetting in de X30 Senior zal alvast zeer geanimeerd zijn. Deze categorie, toegankelijk vanaf de leeftijd van 15 jaar, zou meer dan 30 deelnemers onthalen. Onder hen de beste Belgen op de internationale scene. De regerende Belgische kampioen, Benjamin Lessennes, maakt even zijn terugkeer naar België en de nationale competitie. Maar hij zal komen te staan tegenover een Maxime Potty, een andere rijder die er zijn gewoonte van gemaakt heeft om zich te laten zien in de belangrijkste races van de categorie KF.
Naast deze twee favorieten staat er een lange lijst van outsiders. Mechelaar Marnik Battryn deed het uitstekend in de openingsmanche van de Belgian ASAF Karting Series, net als de wederoptredende Matteo Raspatelli. En we kennen ook de snelheid van een Maxime Drion, William Godefroid, Thibaut Haublin, Anthony Lambert of een Dimitri Thriskos. Mathias Detige is een ander type van motorisatie gewend, maar hij zal er ook zijn en we twijfelen er niet aan dat hij zeer snel de gebruiksaanwijzing van de X30 motor onder de knie zal hebben!
Maar de Belgen zijn niet de enige gegadigden. De Fransman François Bécamel, kampioen Belgian ASAF Karting Series in 2013 en winnaar van de Internationale IAME finales in 2014, is een ernstige kandidaat op de eindoverwinning, net als zijn landgenoot Corentin Collignon. En we kijken er ook al naar uit om de Brit Patrick Pearce aan het werk te zien. Kortom, het zal een hete strijd worden… en dat is zoveel te beter!

X30 Junior: volledig in het ongewisse

Belgian ASAF Karting Series - Trophée du Printemps 2015Net als de X30 Senior zal de klasse X30 Junior (13-16 jaar) de beste Belgen onthalen die op internationaal niveau presteren. Gilles Magnus en Kenny Roosens klommen beiden op het podium in de recente X30 Challenge Europa terwijl Ulysse De Pauw, ondertussen fabrieksrijder voor BirelART, bijzonder goed presteerde vorig weekend op het circuit van La Conca in het kader van de WSK Super Master Series. En dan is er nog Ugo de Wilde, die ook al mocht proeven van de internationale competitie en die deze ervaring in resultaten zal willen omzetten. Aan de lijst van de favorieten kunnen we nog Léo Bernard, dubbele winnaar in de Belgian ASAF Karting Series, en Martin Hébette, dikwijls op het voorfront, toevoegen. En waarom niet Anthony Moonen, die vertrouwen schepte met een top 5 klassering in de eerste wedstrijd van de Belgian ASAF Karting Series? En ook al moeten zij nog de motor X30 Junior leren kennen, toch hopen de Vlamingen Tuur Stalmans en Ries Viverette ook in het juiste peloton te kunnen plaatsnemen, evenals de Fransman Xavier Dias en Julien Samson. Dat belooft!

X30 Cadet: gaan we naar een match Manguette-Goldstein-Potty?

Tijdens de openingsmanche van de Belgian ASAF Karting Series, waren er drie rijders die de menigte konden begeesteren in de X30 Cadet: Keziah Manguette, Elie Goldstein en Antoine Potty. Zij worden zonder twijfel de te kloppen (jonge)mannen in deze categorie van 11 tot 13 jaar van het Belgische kampioenschap. Maar de rijders die zijn overgekomen van de categorie Mini hebben ook al redelijk wat snelheid in zich zitten. Valon Janssen, Arthur Ronvaux, Sasha Knaepen en Evan Becerra kunnen we dus zeker niet negeren! En als ze een goede dag hebben dan kunnen Tom Poty en Maxime Lefevre misschien voor een verrassing zorgen.

Mini: Sinty gaat voor zijn tweede

Vorig jaar werd hij al Belgisch kampioen gekroond in de klasse Mini (8-11 jaar), maar Johan Sinty gaat opnieuw voor de overwinning! De jongeman uit de buurt van Ath vertrekt zonder twijfel met het etiket van favoriet, maar dat zien zijn rivalen wel even anders. Door de eerste manche van de Belgian ASAF Karting Series op zijn naam te schrijven, bevestigde Noah Maton de grote vooruitgang die hij heeft geboekt. Zal dat volstaan om Johan Sinty het vuur aan de schenen te leggen? Dat zullen we zondag weten. Achter dit duo mikken Darek Egyed, Loris Randazzo, Behhan Danhier en Alessandro Tudisca op een podium. Voor de andere is het zaak van ervaring op te doen in deze categorie waarin leeftijd een belangrijke rol speelt.

X30 Master: Corthals krijgt tegenstand

Karting is niet enkel weggelegd voor jonge rijders, en daar zijn we blij om! De categorie X30 Master is bestemd voor de deelnemers die ouder zijn dan 25 jaar (of meer wegen dan 80 kg), en heeft zijn plaats gevonden in de nationale kartingcompetitie. We zien er gentlemen drivers aan het werk of… voormalige professionele rijders zoals Pierre-Yves Corthals. De Luikenaar was de winnaar van de Belgian ASAF Karting Series in 2014, en de ex-WTCC rijder wil graag nog een nationale titel aan zijn palmares toevoegen. Maar hij zal zijn handen vol hebben aan jongens als Luc Lefevre, Gilles Smits en Julien De Bolle, allemaal kandidaten voor de overwinning op Mariembourg. Opletten ook voor Adrien Devert en Alain Bazard die, ondanks hun gebrek aan wedstrijdritme, toch serieuze klanten voor de overwinning blijven!

X30 Shifter: schakelplezier

Belgian ASAF Karting Series - Trophée du Printemps 2015De karts met versnellingsbak bestaan ook in een eenheidsformule. Dat is het geval met de klasse X30 Shifter, een categorie die altijd spectaculair om zien is met bolides die van 0 tot 100 km/u accelereren in amper 3 seconden. Twee voormalige Belgisch kampioenen zullen van de partij zijn: Thomas Cypers, laureaat in 2013, en de regionale rijder Benoit Pécasse, kampioen in 2003 toen de klasse nog onder de naam ICC ging. Andere trouwe spelers in deze categorie hopen zich te laten opmerken. Daarbij denken we in de eerste plaats aan Rémi Theunissen (de laatste twee jaren telkens op het eindpodium), Corentin Grégoire of de snelle Jentsen Adriaenssens, de winnaar van de openingsmanche van de Belgian ASAF Karting Series. Deze habitués moeten echter rekening houden met een uitstekende Jonathan Dhaese, die zijn wederoptreden maakt in onze competitie, en Olivier Palmaers, die zal kennismaken met de geschakelde karts, maar die al de goede snelheid in zich heeft. Eens te meer moet je uit goeden huize komen wil je in deze categorie op voorhand een tiercé opmaken. Vul alvast uw formulier maar in!

Belgisch kampioenschap

19 april: Mariembourg
17 mei: Francorchamps
9 augustus: Ostricourt (FR)

Persmededeling zonder reglementaire waarde
Bijkomende inlichtingen en uitslagen op www.kpevent.net
Rechtenvrije foto’s (enkel voor de pers): Kart’im

CyCo

1985, Aalter, BE

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.