Kartcentrum Lelystad: Dutch 24h

Nog eens een 24 uurs race op Nederlandse bodem. Er zijn sowieso al weinig endurances in het Nederlandse karting-milieu, en al zeker niet veel op een outdoor-circuit. Een 24h is zeker zeldzaam! Kartcentrum Lelystad bracht daar verandering in met hun “Dutch 24h”, de “24u van Nederland” zeg maar!

DE 24-UURS RACE

Daar kan jij nu aan meedoen!
De race wordt verreden met huurkarts, dus je hebt GEEN eigen kart nodig. Stel zelf een team samen en doe mee aan deze geweldige race.
De 24uurs race start zaterdag 22 september om 16.00uur en eindigt zondag 23 september om 16.00uur. Racen door de schemer, nacht en de ochtend…hoe gaaf is dat?!
Voorafgaand van de race is er een training en een kwalificatie, en er is natuurlijk een rijdersparade! (check het tijdschema!)

Om de race zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, wordt er tijdens de pitstop standaard van kart gewisseld. Zo rij je elke keer in een andere kart en wordt de kans op een slechte of goede kart gelijk voor iedereen. Daarnaast wordt er gestreden in twee kampioenschappen, een FUN klassement en een PRO klassement.

Karts:
De race wordt gereden met huurkarts. De RT8 karts worden voor het evenement optimaal geprepareerd. Daarom is het ook niet mogelijk om op de donderdag en vrijdag voorafgaand van de race een kart te huren. De karts hebben een 390cc honda 4takt motor, en een topsnelheid van 85km/u

FUN en PRO klassement:
Het FUN klassement is bedoeld voor de minder ervaren rijders. Ideaal voor vrienden teams en rijders met weinig tot geen ervaring. Om ervoor te zorgen dat het ook toegankelijk blijft voor de FUN teams is het verplicht om in een huurkart overall te rijden. Een eigen helm en/of handschoenen zijn wel toegestaan. Ook mag er geen communicatie gebruikt worden in de helm of iets dergelijks. De stinttijd hebben we ook ingekort, zodat je met meer mensen in een team kan rijden en dus de kosten per persoon ook dalen.

Het proklassement is voor de teams die ervaren zijn en bijvoorbeeld ook vaak meedoen met een 2uurs race. De stinttijd is langer, omdat hier vaak ervaren rijders aan meedoen. Communicatie is toegestaan.

  FUN PRO
Kartwissel JA JA
Maximale stinttijd 40 minuten 65 minuten
Eigen uitrusting NEE (alleen eigen helm, voor de rest huuroverall KCL)  Toegestaan
Communicatie NEE JA

Ietwat raar reglement toch. Je ziet het min of meer dat Nederland het niet gewoon is om lange endurances te organiseren. Vooral het gebrek aan minimumgewicht baarde toch wat zorgen.
Toch 15 teams ingeschreven. Weinig gekende toppers.
De crew van het Formula Karting kampioenschap vaardigde een team af. Ook de familie De Vilder zijn geen ongekenden (Esmée en haar 2 broers; Ayrton en Jef). Zij stonden oa. begin september ook nog aan de start van de 24h-kartrace in Spa-Francorchamps.
Deze 2 teams leken dan ook vooraf de favorieten te gaan zijn.

Het slechte weer van afgelopen weekend trof ook deze race. Zowat 20 van de 24 uur werd uiteindelijk in natte omstandigheden verreden.

Formula Karting begon sterk aan de race, maar na enkele uren kon het De Vilder team toch de leiding overnemen. In de avond kwam ook het team van Kart4Fun nog sterk opzetten, maar zij verloren ‘s nachts weer heel wat terrein.

Bij de kartwissels moest je ook wat geluk hebben; bij elke wissel was het loten voor 1 van de 3 karts die klaar stonden.
Het team van De Vilder vertrok volgens wat we hoorden 2 keer met een kapotte kart en moest meteen terug binnenkomen, waarbij ze toch wel meer dan een minuut verloren.
Ze moesten noodgedwongen de leiding van de race weer uit handen geven, en Formula Karting gaf die uiteindelijk ook niet meer af.
De Vilder kwam nog terug tot binnen dezelfde ronde van de leiders, maar in de laatste uren van de race bleken die laatste toch weer net iets sterker, en zo finishten ze de race met iets meer dan een ronde voorsprong op P2, en maar liefst 8 rondes op P3. P4 kon nog ietwat aanklampen op 11 rondes, en de rest van het veld werd op maar liefst meer dan 33 rondes gereden 😮

Geen fantastisch hoog niveau dus, maar wel een mooie test voor de eerste 24h-race van de Formula Karting mannen, bekroond met een verdiende overwinning.
Alle deelnemers hebben ongetwijfeld heel wat bijgeleerd ivm. het endurance-rijden in natte omstandigheden 🙂

P1. Formula Karting: Sverre Zielman, Cuno de Bruin, Luciano Trovato, Lyndon Leckie, Ricardo Vlieger, Tom Van Doorn, Christian Douven (teammanager: Raoul Leckie)
P2. GTM & Vilder Racing: Esmée De Vilder, Ayrton De Vilder, Jef De Vilder, Mischa Plooijer, Tom Bijsterbosch
P3. ZPX / Kart4Fun

Snelste wedstrijdronde ging naar Christian Douven. Hij was 4 duizendsten sneller dan het team van De Vilder. In quasi droge omstandigheden liet hij een 40.895 noteren. Voor een groot deel van de wedstrijd waren de rondetijden zowat 25% trager door de regen!

CyCo

1985, Aalter, BE

You may also like...

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.