Sebastian Papke zegeviert op PIKC 2017

PIKC logo

PIKC logo

Afgelopen weekend werd in de Szczecin, Polen, hét evenement van het jaar in de Poolse kartgemeenschap georganiseerd. Plaats van gebeuren zoals gewoonlijk, het circuit van Silver hotel & gokart center.

Er waren 104 piloten aanwezig. 13 junioren deden ook mee in het Senior kampioenschap. Met 54 Polen , 20 Nederlanders , 16 Belgen , 9 Duitsers , 2 Engelsen , 1 Faeröer , 1 Zweed en een Zwitser was het evenement goed gevuld met een sterk en internationaal deelnemersveld. In de junior categorie kwamen 26 piloten aan de start. Bij de seniors waren dit er 91.

Piloten PIKC (grootste deel)

 

Op de planning stonden er zaterdag 3 races per piloot en zondag 2, daaropvolgend 3 semi finales voor de top 38, en een finale voor de top 10 van het senior klassement. De races bestonden telkens uit een hotlap kwalificatie, gevolgd door een vast aantal laps. Tijdens de races was men ook verplicht 1 pitstop te nemen. De junioren bestond hetzelfde systeem, enige verschil was dat zij een finale race voor de top 12 hadden en geen semi finales.

Reeds van donderdag was de piste druk bezet door rijders die kwamen trainen. Het was zoeken om nog een sessie te vinden voor sommigen. Op vrijdag was ook alles reeds op voorhand gereserveerd door de deelnemers. Speculaties over de mogelijk eindwinnaar waren er nog niet. Veel was mogelijk. Er diende ook nog een selectie gemaakt te worden van de karts die men zou gebruiken tijdens het weekend. Organisator Remigiusz Drzazga deed daarvoor eigenhandig het testwerk op vrijdag na de trainingsessies.

Bij de Junioren kon de Nederlandse veelwinnaar Rico Haarbosch de eerste plek op het podium veroveren gevolgd door Jakub Ziobro en Dawid Klarman . Dawid won wel de finale race, maar deze kon hem niet meer hogerop in het eindklassement helpen. Het drietal krijgt een gratis entry voor het kampioenschap in 2018.

Eindpodium PIKC Junioren

Bij de senioren bleef het klassement gedurende het hele weekend bijzonder spannend. Op zaterdag (na 3 van de 8 races) kon Ole Jenß de eerste plek veroveren, kort gevolgd door Ruben Boutens , Bjorn Vermeulen , Mathias Grooten en Michal Ryndzionek .

Zondag keerde het tij en kwamen andere toppers naar boven zoals titelverdediger Sebastian Papke , en debutanten Maximilian Siese en Dennis Höller .

De halve finales waren van uiterst belang voor de toppers die alles op alles zetten om alsnog bij de top 10 te eindigen. Enkel zij reden immers de finale race en maakten nog kans op het eindpodium.

Nadat de finalisten bekend waren, werd een hotlap kwalificatie gereden met dezelfde kart, net zoals bij de juniors. Elke piloot kreeg 1 opwarm/verkenningsronde en daarna 1 ronde waar de tijd van genoteerd werd. Het verschil tussen de 10 piloten was maar slechts 0.286 seconden!

Kwalificatie Finale PIKC

In deze kwalificatie werden nog wat cruciale puntjes uitgedeeld. Maximilian Siese kreeg 2.5 punten extra voor de snelste tijd, Sebastian Papke 1.5 en Ruben Boutens 0.5.

Dit waren de punten net voor de race begon:

Maximilian Siese 66,5
Sebastian Papke 66,0
Ruben Boutens 66,0
Ole Jenß 63,0
Mathias Grooten 61,0
Dennis Höller 59,0
Michał Grzyb 55,5
Rico Haarbosch 54,0
Bjorn Vermeulen 52,5
Mellanie Motz 52,0

De Duitsers zijn alomtegenwoordig in de finale terwijl er slecht 1 Pool bij de top 10 raakte. Het puntenverschil is zo immens klein dat het bijzonder spannende zou worden. De hele top 5 kon nog met de titel naar huis gaan. Het was een helse maar faire battle. Zowel vooraan als achterin het pak, waarin Sebastian Papke als overwinnaar uit kwam! Mathias Grooten   finishte in de bumper en daaropvolgend kwam Ole Jenß  over de lijn.

Na de finale was het tijd om de punten te verdelen. Uiteindelijk trekt Sebastian Papke aan het korste eind en gaat hij met zijn 3e PIKC titel lopen.

Sebastian Papke 80,0
Maxi Siese 76,0
Ruben Boutens 75,5
Ole Jenß 74,5
Mathias Grooten 73,5
Dennis Höller 65,0
Michał Grzyb 60,5
Mellanie Motz 59,0
Rico Haarbosch  57,0
Bjorn Vermeulen 56,5

Met deze overwinning krijgt Sebastian een gratis deelname aan het Kart World Championship (KWC) dat doorgaat in Madrid deze zomer, PIKC 2018 en een IEKC Entry. Ruben boutens en Maxi Siese krijgen elk een gratis entry voor PIKC 2018. Mathias Grooten en Ole Jenß gaan ook niet met lege handen naar huis, zij krijgen 50% korting op een entry voor PIKC 2018.

Podium PIKC Senior

De subklassementen:
Women:

PIKC 2017 Women

PIKC 2017 Women

P1. Mellanie Motz
P2. Selina Balneger
P3. Edyta Pałeczka

Masters:

PIKC 2017 Masters

PIKC 2017 Masters

P1. Corné Snoep
P2. Detlef Pahl
P3. Piotr Wolynka

Polen:

PIKC 2017 Polish ranking

PIKC 2017 Polish ranking

P1. Michał Grzyb
P2. Patryk Nieroda
P3. Wojciech Stefaniuk

Elk van hen krijg ook een gratis entry voor het Kart World Championship 2017 in Madrid.

Een gedetailleerd eindklassement met alle resultaten kan je hier terugvinden op Google Docs: klik.

You may also like...

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.