Een lentefrisse start voor het Belgische kampioenschap op de piste van de Karting des Fagnes

Belgian Karting Championship

Belgian Karting Championship

Persbericht:

Het Belgische kampioenschap karting nam zondag in Mariembourg een goede start met een zonovergoten dag en meer dan 100 deelnemers. François Bécamel, Ugo de Wilde, Elie Goldstein, Johan Sinty en Jentsen Adriaenssens zijn in hun respectievelijke categorieën de eerste leiders van de competitie.

Gespreid over drie evenementen en met 6 categorieën op het programma heeft het Belgische kampioenschap karting « new look » een kwaliteitsvolle start genomen afgelopen zondag op het zonovergoten circuit van Mariembourg. Niet minder dan 102 rijders waren op de afspraak en dat bewijst de aantrekkingskracht van deze competitie. En al waren de favorieten op de afspraak, toch wonnen ze niet steeds even gemakkelijk. En dat belooft dan weer voor het vervolg van het kampioenschap…

X30 Senior: één, twee, driemaal… Bécamel!

Met meer dan 30 rijders aan de start kondigde de categorie X30 Senior zich aan als de hoofdaffiche van deze openingsmanche van de Belgische nationale competitie. En het publiek bleef niet op zijn honger zitten, ook al was het een bij ons goed gekende jonge Fransman (hij was immers de kampioen van de Belgian ASAF Karting Series 2013) die terug naar Lille keerde met de volle buit op zak. François Bécamel won makkelijk de twee kwalificatiemanches maar moest de mouwen opstropen in de finale tegen Maxime Potty … voordat deze een bestraffing kreeg van 3 seconden voor een onregelmatigheid bij de start. Resultaat: Bécamel moest enkel nog zijn voorsprong controleren op Benjamin Lessennes, die de laatste manche afwachtte om zich te tonen. De rest van de tijd had hij last van een chassis dat niet echt efficiënt leek te zijn. Onze vertegenwoordiger op de internationale scène profiteerde perfect van een aantal tegenslagen bij zijn speelkameraadjes, waaronder Matteo Raspatelli (losgekomen wiel) en William Godefroid (in de muur!) om tenslotte nipt voor te gaan aan de bestrafte Maxime Potty op het einde van de finale. Bij het samentellen van de punten voor de gehele dag (kwalificatiemanches en finale) lukte diezelfde Potty er wel in zijn voorsprong te houden op Lessenes voor drie luttele puntjes, terwijl Bécamel een perfecte score van 80 punten liet noteren. De outsiders Benoît Philips en Lennert Van Bogaert vervolledigden de eerste nationale top 5 van het seizoen.

X30 Shifter: Jentsen Adriaenssens was echt wel de sterkste

Frédéric Op de Beeck was de winnaar van de tweede kwalificatiemanche bij de karts met versnellingsbak en hij leek de enige die het Antwerpenaar Jentsen Adriaenssens moeilijk had kunnen maken zondag op de piste van de Karting des Fagnes. Een valse start in de finale kostte hem helaas 10 seconden straftijd en dat liet aan de oorspronkelijke winnaar van de dag toe om ook deze finale op zijn palmares te schrijven. Adriaenssens ging dus in de afzonderlijke debatten, en ook in de dagcumul voor aan de oud-kampioen Thomas Cypers en Olivier Palmaers, terwijl Op de Beeck zich moest tevreden stellen met de 4de plaats. Hij stond nog wel voor Benoît Pécasse, gedwongen tot opgave in de tweede manche, en voor Corentin Grégoire, die kampte met pech in de eerste koers van de dag.

X30 Junior: de Wilde en Roosens delen de eer

Bij de X30 Juniors (13-16 jaar), stond het grootste deel van de dag in het teken van Ugo de Wilde. De Brusselaar won autoritair de beide kwalificatiemanches ondanks de tegenstand van 25 andere rijders, die ook niet van de minste waren! Tijdens de finale moest de dubbelwinnaar echter vooreerst de wet ondergaan van Ries Viverette, maar omdat die zich uit zijn rij had bewogen bij de start kreeg de Leuvenaar een bestraffing van 3 seconden. En vanaf dat moment zagen we een driegevecht tussen Ugo de Wilde, Kenny Roosens en Ulysse De Pauw. Roosens profiteerde er van om een eerste overwinning op zijn nationale palmares te zetten in 2015. Bij de samengetelde resultaten is het echter De Wilde die de beste was met 76 punten voor Kenny Roosens (73) en Ries Viverette (67), die een zware prijs betaalde voor zijn bestraffing. Ulysse De Pauw strandde op de 4de positie voor een competitieve Gilles Magnus, die echter nooit bij machte bleek voor de winst te gaan. Léo Bernard, Anthony Moonen en Tuur Stalmans volgden. De Fransman Milane Petelet, recent nog laureaat op de Europese scène, bleek op geen enkel moment in staat om de beste Belgen in deze categorie te komen bedreigen.

X30 Cadet: alles voor Elie Goldstein

Spanning was er nauwelijks in de X30 Cadet, de categorie voor rijders van 11-13 jaar. Vrije trainingen, kwalificaties, kwalificatiemanches en de finale, het was allemaal voor Elie Goldstein die zijn beroemde familienaam alle eer aan deed en ongenaakbaar was. En dat alles met de glimlach. Keziah Manguette trachtte het tij te keren maar hij kwam wat te kort en eindigde driemaal op de tweede plaats. Antoine Potty was de auteur van twee top-3 plaatsen en vervolledigde het podium van de finale en ook dat van de samengetelde dagresultaten. Eervolle vermeldingen zijn er voor Arthur Ronvaux, Tom Poty en Valon Janssen, met als handicap een uitsluiting uit de eerste race. Hij had technische problemen op de startgrid en voegde zich tijdens de formatierondes terug op zijn plaats. Dat wordt verboden door het reglement. Gevolg: een nulresultaat in de eerste kwalificatiemanche, wat de rest van zijn weekend verder compromitteerde.

Mini: Johan Sinty, driemaal is scheepsrecht

Net als Goldstein in de X30 Cadet, won Johan Sinty alles in Mini… en dat ondanks een motor die niet helemaal goed draaide tijdens de finale. Tweemaal tweede achter Sinty in de kwalificatiemanches kwam Alessandro Tudisca. Die kwam echter adem te kort in de finale en strandde op de 4de plaats. Maar dat hield hem niet van de tweede rang bij de eindafrekening, voor een Loris Randazzo, die groeide naarmate de races volgden. De snelle Darek Egyed tekende voor een driedubbel podium en dat leverde hem uiteindelijk een … vierde eindpositie op bij de samengetelde resultaten wegens een gelijkstand met Randazzo. Noah Maton zagen we nergens in de top 3 maar het leverde hem uiteindelijk wel een 5de positie van de dag op voor Lorens Lecertua.

X30 Master: Gilles Smits beste Belg

Een tiental rijders gingen aan de slag in de X30 Master waar we de absolute dominantie zagen van een buitenlandse rijder die absoluut anoniem wilde blijven. Hij sloeg zelfs de prijsuitreikingsceremonie over. We onthouden dus vooral dat de grote Gilles Smits zich onderscheidde door de tweede plaats in de finale en bij de samengetelde resultaten op te eisen. Dat leverde hem de titel op van « beste Belg ». Hij ging voor aan Julien De Bolle, die een uitstekende finale reed, Adrien Devert, helaas tot opgave gedwongen in de laatste race van de dag, en Pierre-Yves Corthals, die de hele dag vocht als een leeuw maar desondanks het verschil niet kon maken.

De volgende nationale afspraak is op zondag 17 mei, in Francorchamps.

Belgisch Kampioenschap

19 april: Mariembourg
17 mei: Francorchamps
9 augustus: Ostricourt (FR)

Persmededeling zonder reglementaire waarde
Bijkomende inlichtingen en uitslagen op www.kpevent.net
Rechtenvrije foto’s (enkel voor de pers): Kart’im

CyCo

1985, Aalter, BE

You may also like...

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.